Тернополяни не задоволені новими правилами оформлення Шенгенських віз

Опубліковано:
28 Червня, 2015 о 08:19

Днями в Україні розпочала функціонувати Візова інформаційна система ЄС. Вона передбачає,  що при подачі заявок на отримання Шенгенських віз, зніматимуть відцифровані відбитки пальців та відцифровані фотографії. Не надавати біометричні дані можуть діти до 12 років, особи, для яких надання відбитків пальців є фізично неможливим, а також урядовці та члени офіційних делегацій та їхні чоловіки/дружини, які  супроводжують їх під час візиту. Надана біометрична інформація залишатиметься актуальною протягом п’яти років (59 місяців), після чого треба повторно здавати відбитки пальців. Безпечне зберігання персональних даних гарантують. Право здійснення процедури сканування відбитків пальців мають консульські установи держав-членів Шенгенської зони, а також візові центри. Шенгенські візи, отримані до 23 червня 2015 року, залишатимуться дійсними до вказаного у них терміну. Візова інформаційна система ЄС розгортається одночасно в усіх країнах Східного партнерства.

 



Громадяни ж деякими новими умовами оформлення Шенгенських віз вкрай не задоволені. Тернополянка пані Наталя зауважує: «Особливо незручність створює те, що тепер відкриття візи не можна просто доручити туристичній фірмі. Я могла оформити візу у будь-яку країну за допомогою працівників турфірми навіть за добу, а зараз турфірма заповнює всі документи, переводить їх, оплачує консульський збір, записує на співбесіду, а потім віддає клієнту пакет документів, і відповідно клієнт сам іде з документами до посольства і самотужки доводить справу до кінця. Тобто, присутність у консульстві людини, яка бажає виїхати за кордон – обов’язкова. А для цього, скажімо, мені треба витратити чимало часу і зусиль. Тобто, якщо раніше турфірма була вагомим помічником – то тепер людині треба буде добре постаратися, аби відкрити візу.

 

Є і чимало людей, які виступають противниками надання таких особистих даних, як відбитки пальців. Тернополянин Віктор вважає, що це може бути для нього небезпечно: «Не розумію для чого здавати відбитки пальців, раніше ми обходилися без цього, і якось їздили за кордон без проблем, зараз придумали нову процедуру, не зрозуміло для чого, але складається враження, що це лише річ, яка ускладнює процес оформлення візи, але особливо нічого не дає. Крім того, вважаю, що справжні аферисти, які захочуть незаконно виїхати з країни – знайдуть спосіб, як змінити відбитки пальців».

 

Жителька Тернополя пані Галина додає: «Я щороку буваю за межами України і мені було зручно, коли закордонні паспорти видавали на 10 років, тепер термін дії паспорта скоротили, ото ж тяганину з документами доведеться переживати вдвічі частіше – раз на 5 років. Можливо, таким чином, з новими правилами ми і йдемо в Європу і приєднуємося до європейських стандартів, але тут є багато речей, які замінили раніше нам звичні, комфортні умови виготовлення візи на чималі турботи і трату часу». 

 

Катерина Богуславська

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Інтерв'ю
«Вчасна домедична допомога на полі бою – це врятоване життя як побратимів, так і своє власне», - бойовий медик
10:20, 21 Жовтня, 2024

«Вчасна домедична допомога на полі бою – це врятоване життя як побратимів, так і своє власне», – бойовий медик

ТОП новини тернопільщини: