Тернополяни хочуть, аби поліція не сиділа по кущах

Опубліковано:
29 Листопада, 2015 о 16:43

Великі сподівання покладають тернополяни на нову поліцію, яка прийшла на зміну колишній міліції. Втім, багато серед городян і тих, хто скептично оцінює перетворення у роботі правоохоронних органів.

Про те, що найбільше цікавить населення у роботі поліції, поговорили під час чату-дискусії, який відбувся минулого тижня. Під час обговорення експерти – чинні та екс-працівники правоохоронних органів – детальніше розповіли про те, як відбувається відбір кандидатів, що включає тестування та хто оцінює претендентів. Незалежні громадські активісти, люди з військовим досвідом також поділилися своєю оцінкою кваліфікованості складу патрульної поліції в інших містах України та даними щодо проведення відбору поліцейських у нашому місті.



Нагадаємо, що відбір кандидатів у патрульну службу міста стартував ще 14 жовтня, а завершився 4 листопада. Загалом надійшло 4630 анкет. Наразі триває тестування кандидатів, також вони проходять військово-лікарську комісію для визначення їхньої придатності для роботи у правоохоронній структурі.

 

– Близько 20% кандидатів, які подавали анкети, на тестування не з’явились, ще частина анкет була забракована, адже хтось написав для інтересу, – розповідає тимчасово виконуючий обов’язки начальника Головного управління національної поліції в області Олександр Богомол. – Багато претендентів уже пройшли тестування, на черзі – психологічний тест, потім – перевірка на фізпідготовку.

 

Насправді, як пояснив пан Богомол, результати тестування комісія буде оцінювати після проходження всіх етапів відбору, перед співбесідою. Адже людина може бути цілком придатною для служби і психологічно, і за станом здоров’я, і показати хороший фізичний результат, і успішно пройти співбесіду, а от із тестами, можливо, одразу не склалось – перехвилювалась чи ще якісь фактори. Тому кандидатів оцінюватимуть комплексно.

 

– Є люди, які блискавично впорались із тестами, але за станом здоров’я не можуть працювати патрульними, – продовжує Олександр Богомол. – Не кожне тестування відображає загальну підготовку людини, ми це розуміємо. Сподіваюсь, що і комісія дасть людині шанс підтвердити свій статус готовності поповнити ряди поліцейських.

 

Кожен претендент знає, скільки балів він набрав на тестуванні, відповідно, також знає свої показники з фізпідготовки. Тим паче, що на цьому етапі здійснюватимуть відеозапис. Після психологічного тестування кожен претендент матиме свій результат. Єдине – після співбесіди людям не будуть оголошувати причини відмови. Цей останній етап відбору проводитимуть представники Міністерства внутрішніх справ та Департаменту національної поліції у Києві. Місцевих представників не буде, тож це забезпечуватиме чесність, незаангажованість і прозорість відбору.

 

Гостями програми були:

 

– Екс-командир підрозділу «Беркут» Юрій Синовицький;

– Організатор і тренер вишколів у Тернополі Микола Більчук;

– Т. в. о. начальника Головного управління національної поліції у Тернопільській області Олександр Богомол.

 

Найцікавіші питання з сайту http://te.20minut.ua/10471368:

 

Гузій Аліночка

Хотілося б дуже, щоб наші новопризначені патрульні стежили ще й за тими людьми, які палять, навіть йдучи вулицею! Вже є відповідні місця, де можна стати і покурити.

 

Олександр Богомол

На жаль, сьогодні культура наших людей не дозволяє повністю відкинути цю проблему, тому вона турбує тернополян. Ст. 175.1 Кодексу про адмінправопорушення регламентує порядок відповідальності за куріння у недозволених місцях. Чітко визначені місця, де заборонено палити: приміщення та прилеглі території закладів охорони здоров’я, прилеглі території навчальних і виховних закладів, дитячих майданчиків, церкви, громадський транспорт, ліфти, під’їзди, сходи, зони відпочинку, проходи житлових будинків, заклади культури, зупинки громадського транспорту та 50-метрова зона довкола них, заклади торгівлі, місця постійного і тимчасового скупчення людей, приміщення державних органів місцевого самоврядування та органів влади. У разі порушення – попередження або штраф – від трьох до десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Якщо правопорушення повторно вчинене протягом року, штраф складає від 10 до 12 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Працює сім груп швидкого реагування, які тепер будуть активно за цим стежити. Патрульна поліція також звертатиме на це увагу.

 

Наталія

Як ви оцінюєте якість набору патрульних у Тернополі?

 

Микола Більчук

Моя команда буде задіяна у сегменті допомоги фахівцям обласного управління поліції досліджувати фізичні кондиції претендентів. Те, що ми постійно робимо на своїх вишколах, спробуємо втілити і в цьому напрямку. Особисто мені до вподоби, що кожен крок фіксують на відео, це знімає ряд питань. Багато сподівань покладаємо на нову поліцію, усі чекають на конкретні зміни.

 

Сергій

Як думаєте, що мотивує людей іти в поліцію?

 

Юрій Синовицький

Ні для кого не секрет, що головний аргумент – це заробітна плата. Нічого поганого в цьому немає, бо ми всі мусимо працювати і заробляти гроші, аби забезпечувати себе і сім’ю. Але якби від початку патрульним встановили заробітну плату дві-три тисячі гривень, то кількість охочих потрапити в ряди патрульних зменшилась би у кілька разів. Наскільки я пам’ятаю, патрульна служба міліції завжди була недоукомплектованою, і ті особи, які хотіли щось змінювати, мали можливість це робити всі роки незалежності.

 

Від редакції

Чи досить того обмеженого терміну, аби навчити людей?

 

Микола Більчук

Не може бути такого, що людина три місяці вчиться, а потім виконує свої обов’язки. Той, хто хоче бути професіоналом, повинен вчитися постійно і вдосконалювати свої навики. Тримісячний термін – це скоріше термін ініціації, першочергового ознайомлення.

 

Юрій Синовицький

Вчитись треба завжди. Якщо патрульні поліцейські повинні будуть виконувати і функції патрульних, і ті, що виконувала раніше ДАІ, то не знаю, чи встигнуть за три місяці все охопити. Тільки на законодавчому рівні треба багато часу, а ще освоєння тактики дій… Сумніваюсь. Це дуже і дуже важко.

 

Олександр Богомол

Після завершення тестування навчання триватиме десять тижнів. Кандидати мають бути достатньо фізично підготовленими, щоб мати можливість бути поліцейськими. Їх вчитимуть як застосовувати зброю та спецзасоби, основна мета патрульних – охорона громадського порядку та адмінправопорушення, затримання злочинця по «гарячих» слідах. Тому обширної підготовки, яка потребує глибокого знання законів, кримінально-процесуального законодавства, їм не потрібно. За десять тижнів вони навчаться, як діяти та працювати на вулиці. Не знаю, чи вистачить цих знань для дії в екстремальних ситуаціях. Але будуть вчитися і у процесі служби. Щоб не спричинити правовий колапс із оформленням ДТП, то до кінця 2016 року працюватимуть кваліфіковані спеціалісти з колишньої ДАІ. Вони зараз переведені в територіальні підрозділи і займаються регулюванням дорожнього руху. Саме ці працівники і допомагатимуть слідчим документувати пригоди, які тягнуть за собою кримінальні правопорушення.

 

Анонім

У мене є прохання, щоб нова поліція працювала на людей і на державу, а не на свою кишеню. Тому пропоную таке: не стояти по кущах, не брати хабарів, здійснювати контроль за дорожніми знаками. Прошу нову поліцію звернути увагу на проїзд із горбатого моста до «Чайки». Там прямо стоїть цегла, якої ні в день, ні вночі не видно, не говорячи про водіїв із різних регіонів, які не раз потрапляли на смугу одностороннього руху.

 

Олександр Богомол

Ми обов’язково відправимо працівників, щоб обстежили це місце і передали інформацію в міську раду для підприємства, яке впорядковує ці дорожні знаки. Працівники ДАІ, які переведені в територіальні підрозділи, чітко проінструктовані, що вони повинні контролювати стаціонарні пости, займатися регулюванням дорожнього руху в тих місцях, де це найбільш необхідно. Якщо від людей будуть скарги про хабарі і таке інше, ми готові адекватно реагувати. Втім, ліквідація цього органу і взагалі реорганізація структури спрямована на те, аби налагодити нормальну співпрацю між правоохоронцями і людьми.

 

Тернополянин

Для чого набирати в патрульну поліцію жінок, яким доведеться працювати на вулиці з відповідним контингентом, який може просто «опустити» цих патрульних?

 

Олександр Богомол

Чоловіків відсіюють набагато більше, ніж жінок під час проходження тестування. Жінки йдуть твердими кроками. Гендерну політику підтримуватимемо до кінця, але природний відбір все одно зробить свою справу. Рівні умови, а вже хто впорається, той впорається.

 

Юрій Синовицький

Якщо жінки справляються з тим, щоб бути мамами, то і з патрульною службою – теж. Хоча робота не з легких і до цього треба готуватись.

 

Микола Більчук

Як керівник військово-патріотичного вишколу можу сказати, що наші жінки часто дають фору чоловікам. Вони дуже витривалі, амбіційні і цілеспрямовані. Тим паче, враховуючи те, що жінки і воюють не гірше за чоловіків, то чому б ні? Але інша справа, наскільки вони самі готові працювати у постійному напруженні, контакті з людьми тощо.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: