Тернопільський суд зобов’язав Росію виплатити 281,7 млн грн за зруйноване майно ще одній фірмі

Опубліковано:
10 Серпня, 2024 о 14:14
Суд
Фото ілюстративне

Господарський суд Тернопільської області ухвалив рішення про стягнення з Російської Федерації 281,7 млн грн на користь ТОВ “Торговий дім “АМТ” за збитки, спричинені ракетним ударом у травні 2023 року. Це рішення продовжує серію судових вердиктів, спрямованих на відшкодування збитків українським підприємствам, постраждалим від російської агресії. Про це пише Економічна правда.

Деталі інциденту та збитків

13 травня 2023 року російські крилаті ракети влучили у промислову зону Тернополя, спричинивши пожежу в складських приміщеннях на вулиці Лук’яновича, 8. ТОВ “Торговий дім “АМТ” орендувало частину цих приміщень площею 4608 кв. м. Внаслідок атаки було знищено значну кількість майна компанії, включаючи побутову та сільськогосподарську техніку, вело-мототехніку та електричні інструменти. За результатами восьми судових товарознавчих експертиз, загальний розмір збитків склав 281,7 млн грн.



Правові аспекти рішення

Суд спирався на правову позицію Верховного Суду, викладену в постанові від 14.04.2022 у справі №308/9708/19. Згідно з нею, українські суди мають право ігнорувати імунітет Російської Федерації та розглядати справи про відшкодування шкоди, завданої її збройною агресією. Суддя І.П. Шумський, який прийняв рішення, зазначив, що дії РФ суперечать законам і звичаям війни, оскільки знищене майно не використовувалося у воєнних цілях.

Контекст та попередні рішення

Це не перший випадок стягнення коштів з РФ за збитки, завдані в Тернополі. У червні того ж року суд зобов’язав Росію виплатити 503,36 млн грн компанії “Промислова компанія “ДТЗ” за подібних обставин. Цікаво, що обидві постраждалі компанії мають спільних засновників, зокрема ПАТ “ЗНВКІФ “Комінметкепітал”.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #компенсація збитків, #ракетний удар, #російська агресія, #судове рішення, #тернопіль
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: