Тернопільському музею подарували «Адміністративну карту Галичини» 1943 року

Опубліковано:
9 Липня, 2024 о 15:13

Тернопільський обласний краєзнавчий музей отримав цікавий та цінний експонат – «Адміністративну карту Галичини» 1943 року, її автори: В. Кубійович та М. Кулицький. Краків: Укр. вид- во. Масштаб 1:500000. Формат 74 х 76 см.

Ця карта – подарунок українського педагога, краєзнавця, громадського діяча, перекладача, колекціонера Степана Колодницького.



«Мапа стане ще одним джерелом для досліджень рідного краю. Величина масштабу карти дозволила нанести значну кількість населених пунктів та відобразити детальний адміністративний поділ території до найменших одиниць. Велика кількість нанесених населених пунктів зробила карту інформаційно насиченою. Володимир Михайлович Кубійович (23. 09.1900–02.11.1985) – знаний серед світової наукової громадськості географ, демограф і картограф, головний редактор 10-томної «Енциклопедії українознавства». Протягом 1928–1939 рр. працював доцентом Краківського університету, з 1940 р. – професор Вільного університету у Празі. Дійсний член Наукового товариства імені Шевченка (1931) та Української вільної академії наук. Професор (1940). Дослідник і популяризатор географії, українського етносу на теренах України та поза ними. Обґрунтував концепцію відродження національної держави в її етнічних межах. З його ім’ям пов’язані підготовка та вихід у світ англомовної «Енциклопедії України». Голова Наукового товариства імені Шевченка в Європі (1952–1985). Джерельною базою для укладання карт, як розповідав В. Кубійович, слугували результати переписів населення, статистиичні збірники, матеріали митрополій, мовознавчі дослідження Н. В. Міртова, етнічні карти Є. Карського, І. Зілинського, Л. Берга, С. Томашівського, О. Ріттіха тощо», – розповів директор краєзнавчого музею Ярема Шатарський.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #карта, #музей
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: