Тернопільські спеціалісти попередили, що ранні овочі можуть бути небезпечними для вживання

Опубліковано:
21 Березня, 2016 о 13:23

Ранні овочі можуть виявитися доволі небезпечними для вживання і викликати хвороби шлунково-кишкового тракту.Дітям їх не рекомендують. У Держсанепідслужбі у Тернопільській області розповідають, що ранні овочі небезпечні тим, що вони вирощені в тепличних умовах. Відповідно, для швидшого росту і дозрівання, їх підживлюють мінеральними добривами. Частенько і тими, що містять нітрати.

 



Ранні овочі можуть викликати хвороби шлунково-кишкового тракту та отруєння нітратами. Найбільшу небезпеку вони становлять для дітей, у яких травна система ще не до кінця сформована. Дітям не можна з’їдати одразу цілий огірок чи кілька помідор. Невелика доза нітратів може серйозно зашкодити здоров’ю такого малюка. Також, вживання ранніх овочів протипоказані людям із хронічними захворюваннями шлунка, дванадцятипалої кишки, панкреатитом, колітами тощо.

 

Нітрати визначити на смак чи запах неможливо. Для тепличних культур офіційно дозволеною є концентрація нітратів вдвiчi–втричi більша, ніж у тих овочах, які вирощені на відкритому ґрунті. Наприклад, огірки, вирощені на відкритому ґрунті, повинні містити не більше 150 міліграмів нітратів на кілограм, а вирощені в теплиці – 300. Норма нітратів для капусти білокачанної ранньої – 900 міліграмів на кілограм, а для пізньої – лише 50.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий споживчий кошик українців містить 12 рулонів туалетного паперу й 2 кг сала

 

Найбільше нітратів, зазвичай, у листях салату, буряках, кропі, петрушці, шпинаті, редисці та зеленій цибулі. На другому місці цвітна капуста, кабачки, ріпа, редька, білоголова капуста, хрін, морква та огірки. І зовсім мало в брюсельській капусті, горосі, квасолі, солодкому перці, картоплі, помідорах і ріпчастій цибулі.

 

У 2016 році спеціалістами ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» відібрано в навчально-виховних та лікувально-профілактичних закладах області та досліджено 62 взірці овочів на вміст нітратів, перевищень не було виявлено.

 

Щоб не придбати нітратні овочі, слід запитувати у продавців на ринку експертний висновок лабораторії ветсанекспертизи на продукцію, в якому вказано прізвище продавця перелік продукції та фактичні рівні нітратів, їх норми. В торгівельній мережі – наявність документів, які підтверджують якість і безпечність овочів.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Анастасія Шмир
17:13, 15 Липня, 2024

“Хочу знайти свого чоловіка”, – дружини зниклого безвісти військового з Тернополя

Блоги

ТОП новини тернопільщини: