“Тернопіль Європейський” готує незалежний аудит діяльності міської ради

Опубліковано:
23 Вересня, 2015 о 12:37

Активісти громадської організації «Тернопіль Європейський» представили журналістам свій новий проект, подібних якому в нашому місті ще не було. Вони пропонують провести всебічний незалежний аудит діяльності міської влади, розподілу бюджетних коштів та ефективності їх використання.

 



А спонукала до такої ідеї, зокрема, раптова бурхлива активність міської, яка раптом розпочала тотальний ремонт на тернопільських вулицях. Фахівці «Тернополя Європейського» проаналізували титульні списки капітальних ремонтів за всю каденцію чинного мера і з’ясували, що за чотири попередні роки, у порівнянні з 2015-им, передвиборним, було зроблено лише мізер.

 

– Чому впродовж чотирьох років міська рада, очільник якої має свою абсолютну депутатську більшість, фактично била байдики?, – сказав на прес-конференції Голова ГО «Тернопіль Європейський» Віталій Цимбалюк. – І куди в такому разі зникали бюджетні гроші у попередні роки?

 

– Пан Надал пояснює, що цього року Тернопіль отримав значно більший бюджет, тому, мовляв, і кошти на масові ремонти знайшлися, – говорить активіст організації Олег Вітвіцький. – Однак чому ж тоді в цьому «багатому» бюджеті і далі катастрофічно бракує грошей на зарплати вчителям і лікарям, на допомогу воїнам АТО, на харчування дітей в школах та інші першочергові потреби?! І чому наша міська рада впродовж всієї каденції роздавала наліво і направо комунальну землю, замість того, щоб продавати її через аукціони, а вже за виручені кошти займатися ремонтами дворів і доріг усі п’ять років?

 

Громадські активісти підозрюють, що нинішній міський голова тому і рветься так вперто на другий термін, що далеко не всі вигідні оборудки йому ще вдалося реалізувати, і ще не всі так звані «інвестиційні угоди» укладено через примарні комунальні підприємства, яким безоплатно виділено десятки земельних ділянок. Якщо ж місто після виборів очолить інша людина, їй доведеться ще дуже довго розбиратися в усіх тіньових схемах, створених «папєрєдніками». Вони ж тим часом  і далі успішно працюватимуть на кишені своїх розробників. В результаті на тернопільських вулицях продовжуватимуть з’являтися все нові  й нові скандальні будівництва. Але провина за них ляже в свідомості тернополян вже на нову владу міста.

 

– Якщо ми прагнемо  жити по-європейськи, то насамперед слід усунути все, що цьому заважає, – говорить активіст «Тернополя Європейського» Микола Городецький. – Сьогодні жителі міста не мають навіть приблизного уявлення про реальну ситуацію з бюджетом, освітою, медициною, комунальним майном, та й з господаркою міста в цілому. І в цьому нічого дивного, адже обмеженість інформації і відсутність прозорості забезпечують ідеальні умови для корупції.

 

Щоби покінчити з тіньовими оборудками чиновників, «Тернопіль Європейський» пропонує влаштувати повний, фаховий і незалежний аудит діяльності міської влади нинішньої каденції. Схожі ініціативи вже з’являлися в Україні, однак як правило, вони звучали від політичних сил й так і не були реалізовані. Та й послуги фахових незалежних аудиторських фірм коштують дуже дорого. Тим часом світова практика однозначно підтвердила ефективність такого механізму.

 

– Тож ми маємо намір звернутися за допомогою до міжнародних структур з проханням надати нам грантову підтримку для проведення такої комплексної перевірки всіх діянь Тернопільської міської ради, – розповів Віталій Цимбалюк. – Відтак на кошти грантодавців буде запрошено міжнародну аудиторську фірму, яка гарантуватиме незаангажованість та об’єктивність. А «Тернопіль Європейський», зі свого боку, створить Громадську дорадчу раду, куди увійдуть авторитетні фахівці-аудитори та громадські діячі з Тернополя. Це дасть можливість і оцінювати роботу зарубіжних аудиторів, і допомагати їм консультаціями щодо специфіки тернопільських реалій.

Відповідаючи на запитання, Віталій Цимбалюк підкреслив, що ініціатива «Тернополя Європейского» жодним чином не пов’язана з місцевими виборами, а сама громадська організація ніколи не була і не буде політичним проектом. Розставив він усі крапки над «і» й щодо чуток про своє балотування на посаду міського голови Тернополя. «Я не збирався і не збираюся балотуватися на цих виборах ні на посаду міського голови, ні в депутати будь-якої ради. І ніде й ніколи про таке не заявляв – це все лише фантазії моїх опонентів. Як громадський активіст, я можу принести нашому місту значно більше користі. І темпи діяльності нашої організації після виборів будуть тільки зростати», – сказав він.

 

ГО «Тернопіль Європейський» запрошує до співпраці фахівців, які мають належний досвід з аудиторської справи в різних сферах комунального господарства. Контактний телефон – (096) 980-94-68.

Оксана Борисенко

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: