Теребовля – місто, занесене до списку історичних населених місць України (ФОТО, ВІДЕО)

Опубліковано:
15 Листопада, 2014 о 12:42

Теребовля – райцентр на річці Гнізна, в 32 км на південь від Тернополя. Дзвінкі кришталеві обертони назви міста – додатковий стимул відвідати затишне поселення у центрі Тернопілля. До речі, стара, польська, назва міста “Трембовля” дотепер збереглася в назві залізничної зупинки.




p6250658

 

Тут є на що подивитись спраглому вражень оку туриста. Не варто обмежувати себе хрестоматійними замком та кармелітським конвентом: є ще костел, церква, ратуша, елегантні та бундючні кам’яниці епохи зламу століть, цікавий некрополь неподалік краєзнавчого музею. Прикрашені скульптурами з червоного місцевого каменю склепи і cамотні гробівці навіюють своєрідну готичну атмосферу.

 

ContentImageHandler

 

Казково гарне місто, яке звикло дарувати казку – до всього того у Теребовлі ще й розташована відома фабрика ялинкових прикрас.

 

1366df3b3a8f

 

Перша згадка про місто датується 1097 роком (у «Повісті минулих літ»), що робить його одним з найстаріших міст в Україні. Теребовля — давня столиця Теребовлянського князівства. В складі Королівства Польського та Речі Посполитої — центр гродового староства, а з 1569 року — один з повітових центрів Галицької землі Руського воєводства. Під владою Габсбурзької монархії місто спочатку входило до складу Тернопільського округу (за адміністративною реформою 1782). 1854 року був утворений Теребовлянський повіт у складі Тернопільського округу Королівства Галичини та Лодомерії.

 

0b38ec325f7c

 

1867 року було скасовано поділ на округи, а Теребовля залишилася одним з майже 80 повітових центрів Галичини. За умовами Шенбруннського миру в період з 1810 до 1815 частина Галичини, включно з Теребовлею, перебувала у складі Російської імперії. 15 жовтня 1810 року було створено Тернопільський край, в межах якого 1814 року з’явився ще один (третій) додатковий округ — Теребовлянський. З 1918 року місто нетривалий час було під контролем ЗУНР. Згодом воно стало одним з 17 повітових центрів Тернопільського воєводства. Після приєднання Західної України до УРСР місто стало районним центром Тернопільської області (до 1944 «Тарнопільської»).

 

0_9a22c_b01fc4c8_XXL

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 2001 року місто Теребовля внесено до списку історичних населених місць України[4]. Пам’ятки історії та архітектури міста — Теребовлянський замок, Оборонна церква святого Миколая, Костел і монастир кармелітів, ратуша та інші, на околицях — Підгорянський монастир.

 

00970690

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 



Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #теребовля, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Інтерв'ю
Інтерв'ю з випускницею ТНПУ Христиною Луцик
19:13, 7 Жовтня, 2024

Христина Луцик: кожен день — це боротьба за життя. Інтерв’ю з випускницею ТНПУ

ТОП новини тернопільщини: