Історія палацу графа Бадені бере початок із ХІХ століття. Тоді паничі Мисловські, до яких перейшов Коропець, спорудила у містечку палац. Центральна частина була двоповерхова, а по обидві її сторони було прибудовано одноповерхові бічні крила.

 



У 1893 році Коропець переходить у власність маршалка Галицького сейму, графа Станіслава Бадені. Той одразу починає перебудову замку у родинну резиденцію. Проект палацу розробляли віденські архітектори, масштабні роботи по розбудові резиденції тривали три роки. Результат – будівля у класично-синкретичному стилі з розкішними бароковими ліпними атрибутами. Всередині палац мистецьки оздобили кольоровою деревиною. На другому поверсі зал прикрашали панелі із червоного дерева. Роботи були завершені в 1906 році. Палац повстав двоповерховим, прикрашений трьома ризалітами та фігурним дахом. В бальній залі стояв різьблений стіл у стилі Людовіка XVI з великою мармуровою стільницею. А стіни оздобили картинами. Усі цінні речі із палацу зникли у час першої світової війни. А будівлю було пошкоджено. По війні родина Бадені відновила палац.

 

Варто сказати і про велику паркову зону – близько 200 гектарів. Тут створили оранжереї, невеликі озерця, декоративні містки. Було посаджено чимало екзотичних рослин. А за парком доглядало до тридцяти садівників. Парк, та й, зрештою, палац, почав поступово занепадати з початком Другої світової війни, коли у містечко прийшла радянська влада.

 

Уже десятки років у палаці розміщується Коропецький обласний ліцей-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою. Зовні будівля ще не втратила усієї своєї краси. Гарно збереглися зразки оригінальної ліпнини, у доглянутому стані парк палацу. А от всередині – розруха. 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бережанський замок з висоти пташиного польоту (ВІДЕО)

 

У листопаді минулого року, рішенням сесії обласної ради, були виділені кошти на протиаварійні роботи у цій пам’ятці. Гроші перерахували, але було вже пізно. Серйозно руйнуватися палац Бадені почав у жовтні 2013 року. Тоді через негоду були пошкоджені конструкції центрального куполу. Це стало причиною обвалу спочатку даху другого поверху, а потім міжповерхового перекриття.

 

Раніше палац використовували, як навчальні приміщення. У ньому розмістили місцевий краєзнавчий музей. Зараз експонати і далі знаходяться у напівзруйнованому приміщенні. Є ідея включення палацу графа Бадені в спадщину ЮНЕСКО. Однак це потребує значних коштів на підготовку проектної документації. А де їх взяти, якщо грошей немає навіть на першочергові реставраційні роботи. За оцінками фахівців, на реконструкцію палацу загалом потрібно близько 18 мільйонів гривень. А також – професійні майстри-реставратори.

 

Величний палац щороку зустрічає гостей зі всієї України, які приїжджають восени, коли ліцеїсти приймають присягу. Раніше тут часто бували туристи. А зараз… Їх майже не має. Та й гостей просто не пускають всередину. Адже їх зустрічають неприбрані досі купи сміття від обвалу. А в палац і далі затікає вода. Поки на реставрацію пам’ятки шукають кошти, вона невпинно продовжує руйнуватися.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: