Вже через 50-100 років клімат в Україні зміниться із помірно-континентального на різко-континентальний, а згодом – субтропічний, – вважає завідувач кафедрою загальної біології ТНПУ імені В. Гнатюка, професор Василь Грубінко. Різкі зміни денних і нічних температурних показників, їх перепади, а також рекордно високі познаки термометра цього літа – тому підтвердження. Як наслідок – пересихання ставків і джерел, виникнення пожеж, активний розвиток шкідливих комах та мікроорганізмів, втрата грунтами своєї родючості. У нашій місцевості вже зараз добре приживаються рослинні культури, які раніше росли у нас хіба що у ботанічних садах. А також добре себе почувають представники фауни субтропіків. Із засухою пов’язаний і процес «цвітіння» води, який можемо спостерігати навіть на Тернопільському ставі. Наш організм ще не адаптувався до таких погодніх умов, тому важко переносить спеку. Адже ще 25 років тому зими в Україні були суворішими, а влітку температури повітря – набагато нижчими від нинішніх.

 



У майбутньому всі ці процеси набиратимуть обертів. Це пов’язано як з еволюцією космосу – частими вибухами на сонці, – так і з діяльністю людини, яка приносить шкоду екології. Глобальне потепління призводитиме до того, що клімат змінюватиметься на усій планеті. Вчені уже працюють над тим, як людству стримати цей процес та адаптуватись до вже існюючих кліматичних змін. Зокрема, у городництві варто звертати увагу на селекції, які добре витримують перепади температур та засуху, більш ощадливіше ставитись до використання води, займатись збиранням дощової. Адже у майбутньому вода лише дорожчатиме, а температурні показники – підвищуватимуться.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: