Сьогодні минає десята річниця загибелі волонтера і бійця Віктора Гурняка з Тернопільщини

Опубліковано:
19 Жовтня, 2024 о 22:55
десята річниця загибелі
Фото: Гусятинська селищна територіальна громада.

19 жовтня 2024 року минає десята річниця з дня загибелі Віктора Гурняка – волонтера, бійця, фотокореспондента та Героя України. Його життєвий шлях, сповнений патріотизму та самовідданості, став символом мужності для багатьох українців.

Віктор Гурняк народився у селі Городниця на Тернопільщині. Його активна громадянська позиція проявилася ще у шкільні роки. Навчаючись у 27-й загальноосвітній школі Тернополя, а згодом у Технічному коледжі Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, Віктор вже тоді мріяв про розвиток та розквіт України.



Професійна кар’єра та громадська активність

Після навчання Віктор працював у газеті “20 хвилин” у Тернополі та редагував пластовий часопис “Цвіт України”. У 2004-2005 роках був прес-секретарем партії “ПОРА” в Тернопільській області, демонструючи свою активну громадянську позицію.

Особливе місце у житті Віктора займав Пласт, до якого він вступив у 14 років. Він був активним членом організації, належав до куреня імені Юрія Старосольського, а пізніше став співзасновником куреня імені Івана Гавдиди. Віктор не лише сам розвивався у Пласті, але й виховував молодь, організовував табори та керував інформаційною ділянкою в Тернопільському осередку.

Волонтерська діяльність та участь в АТО

З початком військових дій на сході України Віктор Гурняк активно включився у волонтерську діяльність. Він збирав кошти, закуповував необхідні речі та особисто доставляв допомогу бійцям на передову. У липні 2014 року Віктор став співзасновником військово-патріотичної організації “Український легіон”.

19 жовтня 2014 року Віктор Гурняк загинув під час виконання бойового завдання. Він вивозив поранених з-під обстрілу в районі 32-го блокпосту поблизу селища Сміле Луганської області, коли в автомобіль влучив мінометний снаряд. Віктору було лише 27 років.

Вшанування пам’яті

За свій подвиг Віктор Гурняк був нагороджений орденом “За мужність” III ступеня (посмертно). 28 серпня 2021 року йому було присвоєно звання Героя України з врученням ордена “Золота Зірка” (посмертно).

Мати Віктора, Марія Гурняк, згадує сина як людину, яка завжди дотримувалася пластової ідеї любити Бога і Україну. Вона цитує його шкільний твір:

“Я б хотів стати психологом або секретарем. Хотів би мати свою фірму чи навіть працювати на великому підприємстві. Але найбільше я б хотів зробити свій внесок у розвиток і в розквіт нашої держави…”.

Про цей сумний, але теплий спогад матері йдеться у дописі Гусятинської селищної територіальної громади.

Віктор залишив після себе не лише пам’ть про героїчний вчинок, але й родину. Разом із дружиною Іриною вони виховували доньку Юстину. У 2020 році Юстині Гурняк було призначено стипендію від Президента України Володимира Зеленського.

Десять років минуло з дня загибелі Віктора Гурняка, але пам’ять про нього залишається живою. Його життя та подвиг продовжують надихати нові покоління українців на служіння своїй країні та захист її незалежності.

У Тернополі відбувся вечір пам’яті Віктора Гурняка з виставкою його фоторобіт

У Тернополі відбувся вечір пам’яті Віктора Гурняка з виставкою його фоторобіт

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #10 років, #АТО, #віктор гурняк, #волонтер, #Герой України, #пам'ять, #пласт, #тернопільщина
Коментарі





Інтерв'ю
Інтерв'ю з випускницею ТНПУ Христиною Луцик
19:13, 7 Жовтня, 2024

Христина Луцик: кожен день — це боротьба за життя. Інтерв’ю з випускницею ТНПУ

ТОП новини тернопільщини: