У маленькому селі Монастирок на Тернопільщині є цікавий скельний монастир. Саме селище немов загубилося в горах, сюди дуже важко дістатися, так як немає нормальної дороги. Місце ніби спеціально призначене для самітників.

 



Тут чудова природа. Село розташоване на мальовничому березі річки Серет, і туристам відкривається чудовий вид на її каньйони. В горах знаходиться природна печера Язичницька. За історичними свідченнями, тут був храм стародавніх слов`ян. Потім монахи-відлюдники в 9-10 столітті заснували монастир. Над входом у печеру нависає величезний камінь, його підтримують колони з плоских брил – це вже витвір людських рук.

 

У 17 столітті поруч зі скелею був Василіанський монастир, заснований Стефаном Потоцьким. Його зруйнували козаки Богдана Хмельницького, але Ян Потоцький відновив. Побудована ним Хрестовоздвиженська церква дожила до наших днів, реконструйована і зараз служить віруючим.

 

До скельному храму від неї веде шлях, позначений 12 хрестами. Одна з його стін немов служить іконостасом: тут зображений Ісус із закритими очима – немов Христос не міг дивитися на гріхи людей. За легендою, зображення з`явилося монахам у вигляді гри світла і тіні. Вони навели його фарбою, і вийшла ікона. У печері також зберігся древній вівтар.

 

Недалеко від входу в скельний храм є загадковий камінь. Величезна плита тримається на трьох опорах з каменю. Швидше за все, це був жертовник: на ньому є хрест і борозни, ймовірно, для стоку крові.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: