Сімейний рецепт паски з розинками та цедрою з Тернопільщини
Напередодні Великодня в кожній тернопільській хаті пахне ваніллю, домашнім маслом і свіжоспеченим тістом. Моя пра-бабуся казала: “Паска має бути як гарна як сонечко – висока, жовта й солодка!”
Якщо ви досі шукаєте “той самий” рецепт Великодньої паски – тримайте! Ця паска з родзинками та екзотичними нотками цедри, стане справжньою окрасою вашого Великоднього кошика!
Інгредієнти
- 1 л молока
- 10 яєць
- 200 г топленого масла
- 200 г цукру (за смаком)
- 100 г родзинок (замочених)
- 1 ст. л. ванільного цукру
- Цедра 1 лимона або іншого цитруса
- 1 кг борошна (+ трохи для замішування)
- 100 г свіжих дріжджів (або 2 пак. сухих)
- Щіпка солі
- Для прикрашання: білкова глазур, кольорові присипки (мак, пелюстки квітів, горіхи тощо)
Приготування
Для початку, підготуйте опару. Тепле молоко змішайте з дріжджами, додайте трохи цукру та борошна. Залиште у теплому місці під рушником на 20–30 хвилин.
У окремій ємності збийте жовтки з цукром, ваніллю та цедрою, додайте розтоплене масло й опару. Поступово додавайте борошно. Місіть довго й з любов’ю. Тісто має стати м’яким, еластичним і не липнути до рук.
Додайте родзинки, перемішайте ще раз, накрийте й залиште паску підходити ще на 1,5 – 2 години.
Викладіть тісто у форми, заповнюючи їх наполовину. Дайте пасці трохи підійти і випікайте при 170°C приблизно 40 – 50 хв.
Охолодіть, змастіть глазур’ю та прикрасьте, як підказує душа.
Цікавинки з Тернопілля
У багатьох селах Тернопільщини до тіста для паски ще додавали кілька ложок меду — “щоб рік був солодкий”. А деякі господині клали зверху фігурки з тіста — пташечку або хрестик, “аби охороняли дім”.
А поки триває піст, можете спробувати рецепт пісних дерунів з морквою та цибулею.