Школярі обирали своє майбутнє

Опубліковано:
12 Жовтня, 2014 о 12:43

На інформаційно-просвітницький профорієнтаційний захід «Обирай своє майбутнє», що організували обласний та міськрайонний центри зайнятості у Будинку праці в Тернополі, завітало майже 700 учнів шкіл Тернополя та Тернопільського району. І не дивно, бо дійство, що відбувалося тут, було не просто цікавим, а й пізнавальним. 

 



Молоді люди, які завітали у Будинок праці, зацікавлено розглядали різьблену деревину, художньо вирізані учнями Тернопільського вищого профтехучилища технологій та дизайну вироби із овочів та фруктів; вишукані страви, короваї, булочки, приготовані дівчатами, які навчаються у вищому профтехучилищі ресторанного сервісу і торгівлі; вироби з бісеру студентів технічного коледжу ТНТУ імені Івана Пулюя; ікебану, композиції квітів, колекцію одягу, створені вихованцями училища сфери послуг та туризму. Цілі черги шикувалися біля столиків, де представники Галицького коледжу імені В’ячеслава Чорновола робили тим, хто виявив бажанням, модерні зачіски і макіяж.



Присутні не оминули увагою й презентації професій гувернера та екскурсовода, які представив технічний коледж. Феєричним було дефіле учениць Тернопільського вищого профтехучилища сфери послуг та туризму в модельному одязі і з яскравими неординарними зачісками.


Загалом 5 професійно-технічних навчальних закладів м. Тернополя взяли участь у заході.

«Я навчаюся на перукаря, – сказала Іра, четвертокурсниця Галицького коледжу. – Дуже задоволена своїм професійним вибором. Вже брала участь у кількох професійних конкурсах. Отож, прийшла сюди, щоб не тільки похвалитися набутими навиками, а й заохотити школярів, особливо дівчат, до такої потрібної і водночас цікавої професії, яку обрала».

«Кухар – це моє покликанням, – ствердила Тетяна. – Але після закінчення училища ресторанного сервісу і торгівлі стану фахівцем широкого профілю: зможу працювати чи-то кухарем, чи офіціантом, чи барменом, чи майстром ресторанного обслуговування».

 


– Нині на ринку праці області відчувається «перевиробництво» фахівців з вищою освітою, так званих «білих комірців», – зауважив директор Тернопільського міськрайцентру зайнятості Анатолій Куриляк. – Роботодавцям вкрай потрібні висококваліфіковані робітники. Отож, ми і намагаємося привернути увагу учнівської молоді саме до робітничих професій. А ще просвітити юних щодо можливостей освоїти потрібний фах не десь далеко за межами області, а тут, у Тернополі.

– Дуже важливо, – продовжила висловлену думку заступник начальника управління освіти і науки з науково-методичних питань Тернопільської міської ради Ірина Сум, – що ось на таких заходах школярі більше дізнаються про професії, які можна не тільки здобути, а й знайти за ними конкретні місця праці.


 Спеціалісти Тернопільського міськрайонного центру зайнятості під час профорієнтаційного заходу допомагали його учасникам визначитися із професійними нахилами завдяки профдіагностичномутестуванню, проведенню профорієнтаційних ігор.

«Профдіагностика, – поділився своїми враженнями Юрій, який навчається у Тернопільській ЗОШ № 22, – надала мені впевненості, що я придатний до роботи з людьми. Тепер приглядаюся до представлених ПТУ, де б міг реалізувати свої мрії і вподобання».


Ученицям Велико-Бірківської школи Олені та Христині також сподобався захід. «Ми навіть не знали, що в Тернополі є такі креативні навчальні заклади, які випускають таких класних спеціалістів», – заявили однокласниці. 


 ­– Профорієнтаційна робота – одне із важливих завдань обласної служби зайнятості, – зазначила начальник відділу організації профорієнтації та профнавчання ОЦЗ Тетяна Білінська. – З метою орієнтації молоді на актуальні на ринку праці професії організовуємо різні масові заходи, проводимо в школах профорієнтаційні уроки, тренінгові заняття, залучає школярів до професіографічних екскурсій на ринкоутворюючі підприємства, у професійно-технічні навчальні заклади. Юнаки і дівчата знайомлять зпрофесіограмами, вимогами до професій. У кожному базовому центрі зайнятості області створені профінформаційні кутки для молоді. В Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості працює консультаційний центр для школярів. 366 шкіл забезпечені профінформаційними стендами та «Барометрами професій», а 576 ЗОШ – програмно-апаратними комплексами «Профорієнтаційний термінал», які стали своєрідними електронними порадниками щодо вибору юними свого професійного майбутнього. Діють і 6 мобільних центрів зайнятості, 3 мобільних центри про­фесійної орієнтації та ­8 модернізованих мобільних центрів професійної орієнтації, з якими наші фахівці виїжджають у віддалені населені пункти. Щоліта спеціалісти служби зайнятості області проводять профорієнтаційну роботу з учнями, які оздоровлюються у літніх таборах відпочинку Тернопілля.


Загалом захід «Обирай своє майбутнє» викликав багато позитивних емоцій у його відвідувачів, допоміг побачити професії, так би мовити, зсередини, дехто навіть спробував себе у ролі того чи іншого фахівця.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Інтерв'ю
«Вчасна домедична допомога на полі бою – це врятоване життя як побратимів, так і своє власне», - бойовий медик
10:20, 21 Жовтня, 2024

«Вчасна домедична допомога на полі бою – це врятоване життя як побратимів, так і своє власне», – бойовий медик

ТОП новини тернопільщини: