Шахрайські схеми на Тернопільщині: знати, щоб не попастися

Опубліковано:
17 Листопада, 2014 о 12:22

Нещодавній випадок, коли тернополянка віддала двом шахрайкам 15 тисяч гривень, 1500 доларів США, 600 євро, золото та ще й завернула усе це добро в шубу, неабияк здивував громадськість. Правоохоронці закликають жителів краю не бути самовпевненими, адже шахраї не дрімають – вони віртуозно продумують цілі сценарії, щоб вибити зі своїх жертв якнайбільше. 




Схема 1. «Тривожний дзвінок»

Найпоширеніший на Тернопільщині вид шахрайства – виманювання грошей через телефон. Пізнього вечора чи вночі лунає дзвінок. Людина бере слухавку і чує шокуючу новину: «Ваш син потрапив у ДТП і збив людину, зараз він у відділку». Далі таємничий співрозмовник розповідає, що чоловіку можна допомогти, якщо негайно передати певну суму грошей. Готівку забирає спільник шахрая з рук в руки. Були й випадки, коли люди викидали конверт із грошима з балкона. Кур’єром може бути і таксист, якого просять доставити «передачку». Таких випадків цього року в області зареєстрували 22. Люди віддавали невідомим від 5 до 15 тисяч гривень. Найлегше шахраям впоратися з матерями, яких вони вміють добряче залякати.

 

– Коли жінка отямиться, телефонує сину, і виявляється, що з ним усе добре. Цікаво, що жертва це робить вже після того, як віддала гроші. Справа в тому, що зловмисник говорить довго – годину-півтори, не даючи можливості жінці відволіктися і перевірити, де знаходиться її син. Поки розмова ще триває, з’являється кур’єр, і шокована жертва, не вагаючись, віддає йому домовлену суму, – коментує старший оперуповноважений управління карного розшуку УМВС.

 

Цікаво те, що зловмисники телефонують на будь-який номер, нічого не знаючи про жертву. Всю інформацію здобувають у процесі розмови. Кожен шахрай – добрий психолог. Якщо ж потрапляють «не за адресою», то припиняють розмову. Були громадяни, які не повелися на обман і «розкусили» шахраїв. Але вони переважно не заявляють про це в міліцію.

 

Схема 2. «Ні грошей, ні товару»

Другу сходинку за популярністю займають шахрайства через інтернет. На них припадає чверть від усіх злочинних витівок шахраїв. Переважно потерпають від афер користувачі сервісами купівлі-продажу, інтернет-аукціонами. Причому обдурити вас можуть і якщо ви купуєте, і якщо продаєте.

 

Завдання шахрая у цьому випадку – випитати в людини номер банківської картки і три цифри з номера на звороті картки. Знаючи ці дані, можна через інтернет перекинути гроші з картки на свій мобільний рахунок, а потім перевести у готівку.

 

– Розкажу про останній випадок. Дівчина продавала мобільний телефон за 15 тисяч гривень. До неї зателефонував покупець і спитав, куди перевести гроші. Громадянка сказала номер рахунку. Через деякий час покупець каже, що перевести кошти не вдається, і просить інший номер – когось із близьких, наприклад, брата, щоб зв’язатися в разі чого. Знаючи номер брата, пишуть йому смс із повідомленням про перерахунок на його картку 15 тисяч гривень. Він повідомляє про це дівчині, і та віддає товар кур’єру від шахрая. Грошей, звісно ж, ні їй, ні брату не перерахували, – розповідає Руслан Бутковський.

 

Такі афери провертають переважно у п’ятницю ввечері, коли банки зачиняються і жертва не може оперативно перевірити стан свого рахунку. Третю особу залучають, щоб заплутати потерпілих і виграти час.

Тому для торгівлі в інтернеті потрібно заводити окрему картку, на якій не було б грошей. Якщо все ж ви попалися на гачок і повідомили свої дані – якомога швидше дзвоніть у банк і блокуйте картку.

 

Пан Руслан розповів, що були випадки, коли жертва встигала закрити доступ до рахунку і зберегти свої гроші.

 

Схожий принцип шахраї використовують, обдурюючи інтернет-покупців. Ви переводите гроші – і або зовсім не отримуєте товару, або вам доставляють не те, що замовляли. Більше того, дізнавшись банківські дані, зловмисники «вичистять» з рахунку все до копійки.

 

Схема 3. «Гаманець-підкидьок»

– Ця схема стара як світ, – каже Руслан  Бутковський.  Жертвою шахраї обирають найчастіше людину, яка щойно отримала гроші в банку. Біля неї підкидають гаманець. Підходить незнайомець і питає: «Це не ваш гаманець?»  – «Ні, не мій», – відповідає жертва. Тоді співрозмовник пропонує поділитися грошима. Тут же підходить інший актор і запитує, чи не знаходили гаманця. Потім починає звинувачувати, що з гаманця пропала певна сума. Жертва заперечує і намагається довести свою непричетність тим, що у неї є квитанція з банку і своя готівка – чужого їй не треба. Тоді зловмисник просить розгублену людину показати  йому гаманець, щоб перерахувати гроші. Взявши його до рук, частину грошей краде або замінює фальшивками.

На перший погляд, здається дивним, як людина погоджується, щоб незнайомець перераховував її готівку? Однак допомагає зловмисникам ефект несподіванки, а також час – у цьому випадку вони діють швидко. Гаманці підкидають і в магазинах, і в інших громадських місцях.

 

– Шахраї використовують прагнення людини до легкої наживи. Але пам’ятаймо добре відомий вислів: безкоштовний сир буває лише в мишоловці, – резюмує оперуповноважений.

 

Схема 4. «Мікросхемки брати будемо?»

Слабкість людей до швидкого збагачення лягає в основу ще однієї шахрайської схеми. Це класика жанру, яка набрала різних інтерпретацій. В основі її лежить трюк з мікросхемами, який був поширений у 90-х роках. Тепер замість мікросхем використовують інші, сучасніші наживки.

 

Уявімо собі метушливий ринок. До однієї з продавців, у якої на лиці простежується підприємницький хист, підходить чоловік. Він пропонує пані купити мікросхеми, всіляко їх прихвалюючи. Звісно, жіночка відмовляється, бо навіть поняття не має, що це таке і для чого. «Добре, ні то ні», – зітхає продавець, але тут же його перепиняє чоловік. Він у захваті розказує, як уже місяць шукає такі мікросхеми і як сильно вони йому потрібні. «Куплю всі!» – захоплено каже новоспечений покупець. Продавець називає суму, але покупець не має біля себе таких грошей і благає почекати 20 хвилин, поки він збігає додому за грошима. Цей діалог мимоволі або з жіночої цікавості потрапляє до вух нашої пані. Продавець мікросхем, почекавши 20 хвилин, заявляє, що спішить на поїзд, а покупець ще не вернувся. Він готовий продати свій товар навіть за півціни, лише б встигнути на вокзал. У підприємливого продавця одразу ж виникає ідея: викупити мікросхеми за півціни і перепродати їх покупцеві, який має прийти з хвилини на хвилину, за повною вартістю. Жінка купує весь товар і, не дочекавшись нікого, дізнається, що мікросхеми коштують копійки, а вона стала жертвою афери.

 

Схема 5. «Золото і шубу треба… відмолити»

Молоді панянки потрапляють до лап шахрайок, які пропонують зняти вроки чи відмолити гроші і майно.

 

 Дівчата виносять з дому всі золоті вироби і свої гроші або збереження батьків, якщо знають, де вони знаходяться. До жертви підходить жінка і починає розмову із запитання, наприклад, як пройти до квіткового магазину? Потім починає заводити розмову і психологічно тиснути на дівчину: лякає хворобами, смертю рідних. Шахрайка пропонує «відмолити» гроші і майно. За цей час до діалогу долучається інша співрозмовниця, яка починає дякувати «цілительці» за допомогу. Розмова триває довго, за цей час жертву настільки «зомбують», що вона без вагань віддає своє добро незнайомці.

 

Іноді дівчину просять вимкнути мобільний телефон – шахрайки бояться, щоб дзвінок не збив жертву з потрібної їм хвилі. Це знову ж таки психологія: людина зосереджується на чомусь одному і не може критично оцінити ситуацію.

 

– Потерпілими переважно стають довірливі молоді дівчата або неповнолітні. Скільки ми вже давали повідомлень у ЗМІ, попереджень! Та все одно представниці прекрасної статі ведуться на таку приманку. Затримати зловмисниць потім дуже важко, адже зазвичай це приїжджі «гастролери», – каже капітан міліції.

 

Схема 6. «Пустіть мене до хати»

Дійовими особами цієї схеми стають літні люди та шахраї, які представляються соцпрацівниками.

Зловмисники приносять пенсіонерам допомогу, наприклад 150 гривень. Старенькі такому подарунку дуже радіють. Але виявляється, що соцпрацівники мають лише 200-гривневу купюру і просять 50 гривень здачі. Жертва йде до свого сховку, бере звідти 50 гривень і віддає їх шахраям. Тішачись своєю допомогою, пенсіонери і не думають, що зловмисники могли побачити, де схована їхня «заначка». Тим більше, що традиційно старші люди зберігають гроші під подушкою або у шафі. Потім один із «соцпрацівників» проситься у вбиральню, а інший показує жертві, як заповнювати документи про отримання допомоги. Шахраї покидають дім, забравши з собою всі збереження обманутих людей, залишаючи їм тільки злощасну «соцдопомогу».

 

– Цікавий випадок стався у Чортківському районі. Чоловік зняв в оренду кімнату в подружжя. Завіз свої речі, дав завдаток наперед, прожив там день чи два. При цьому шахрай представився бізнесменом: дав візитку, гучно вів переговори по телефону, з-під дому його забирав дорогий автомобіль. Потім зловмисник робить вигляд, що йому терміново потрібна готівка для закупівлі товару, просить у хазяїнів позичити певну суму. Обіцяє, що віддасть із лишком. Люди позичили квартиранту гроші, а він зник, залишивши свої речі, – пригадує старший оперуповноважений карного розшуку.

 

Часто стають жертвами шахраїв продавці, якими маніпулюють при отриманні здачі. Також попадаються в тенета зловмисників азартні люди, які прагнуть легко збагатитися. Тернопільські правоохоронці радять громадянам бути уважними і не соромитись звертатися у міліцію у підозрілих ситуаціях. Також не біймося допомогти іншим. Адже коли шахрайки більше години «промивали» мізки дівчині, в якої забрали всі гроші, це бачили багато свідків. Тепер очевидці призналися, що підозрювали аферу, але ніхто не хотів втручатися…

 

Олена Бойчук

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #шахраї
Коментарі





Інтерв'ю
Інтерв'ю з випускницею ТНПУ Христиною Луцик
19:13, 7 Жовтня, 2024

Христина Луцик: кожен день — це боротьба за життя. Інтерв’ю з випускницею ТНПУ

ТОП новини тернопільщини: