Сергій Притула – про гумор-шоу «Вар’яти»: Ми взяли такий старт, що зупинитись не можемо й досі

Опубліковано:
4 Жовтня, 2016 о 14:13

Сергій Притула розповів трохи і про “Вар’яти” і про “вар’ятів”, відповівши на питання нашого кореспондента, – пише 0564.

 



– «Файна-Юкрайна», «Педан-Притула шоу», «Пристрасті по ревізору», «Підйом», «Україна сльозам не вірить» «Хто зверху?», Comedy Club, «Вар’яти», – який з проектів, до яких Ви мали відношення, найбільш близький особисто Вам і чому?

 

– «Вар’яти» і «Файна». Це два проекти, які я виплекав особисто. Тобто був розробником ідеї, продюсером, управлінцем тощо. В принципі, «Підйом» і «ПеданПритулаШоу» теж дуже близькі, але в «Підйомі» я був всього лиш «одним з», а «ППШ» дуже сильно відрізнялось від того, як бачив це я, якщо порівнювати з тим, що ми в кінцевому результаті зняли. 

 

– «Вар’яти-Шоу» вже 6 років, але тільки кілька років Ви подорожуєте з ним Україною. Чим це пояснити – ностальгією, актуальним форматом, новими ідеями?

 

– Перших пару років я просто грався з цим проектом. Це була моя віддушина після Камеді Клабу, який на момент заснування «Вар’яти-шоу» вже рік як розвалився. Потім я взявся за «Вар’яти-шоу» більш серйозно, почав приділяти йому більше уваги, взяв у структуру професіоналів по просуванню бренду, концертного директора, піарника і т.д. і тут… Майдан, анексія Криму, війна. Довелось взяти паузу, поки суспільство відійде від цього шоку. А потім ми взяли такий старт, що зупинитись не можемо й досі. Минулого року 107 концертів. Цього року рубіж у 100 концертів буде подолано в кінці жовтня на початку листопада, тобто до кінця року сягнемо позначки у 115-120 концертів.

 

У суспільства з’явився запит на якісний вітчизняний продукт. І в музиці, і в кіно, і в гуморі. Тож, окрім «Кварталу», почали з’являтись інші проекти. Вийшли у ефір «Мамахохотала», «Дизельшоу, «Стендап», «Ліга Сміху» тощо. Проте, «Вар’яти» – це єдиний повністю україномовний гумористичний проект і нам вдалось виділитись на фоні конкурентів. Не тільки, щоправда, завдяки україномовності. У мене сильний колектив і за понад 6 років роботи на сцені хлопці дуже виросли і в акторській майстерності, і в сенсі матеріалів, які вони пишуть. Сподіваюсь, глядач у Кривому Розі зможе в цьому переконатись! 

 

DSC_5865

 

–  Наскільки ваше Шоу ненормальне і божевільне, адже саме таке значення слова «вар’яти»?

 

– Так поняття «вар’яти» трактує Вікіпедія. Насправді ж, це набагато ширше поняття, яке, хоч і не виключає божевільності вчинків людини, проте, трактує їх крізь призму позитиву.

 

– Що змінилося в шоу «Вар’ятах» за роки існування – склад, формат, якість?

 

– Склад незмінний вже майже 3 роки. З моменту початку роботи колективу у ньому стало в 2,5 рази менше акторів, проте, якість контенту та роботи на сцені виросла разів у 5-ть. І це не тільки моє враження. Це слова тих людей, які регулярно відвідують наші концерти і тих, хто був на наших зйомках для Нового каналу, та порівнював їх з тими першими «телепробами пера», які ми робили для локального львівського каналу 5 років тому.

 

– Ви вже побували з «Вар’яти-Шоу» в багатьох містах України – чи відрізняється сприйняття проекту публікою? Може, різні міста по-різному реагують на жарти, або, скажімо, у кожного міста – улюблений жарт, якийсь номер?

 

– Останнім часом наша програма практично незмінна що для Дніпра, що для Чернівців, що для Херсона, що для Сум. Міняються лише прив’язки до місцевості і, під час виїздів за межі західної України, фільтрується «західняцький» сленг. Наприклад, слово «вельон», більш притаманне для Галичини, у інших регіонах змінюється на «фата». От, власне і все.

 

– А що Вам особисто найбільше подобається у «Вар’ятах»? Чи є у Вас улюблена жарт, сцена?

 

– Мені подобається, що 4-ро акторів, які водночас є і сценаристами, регулярно знаходять якісь нові ідеї та теми для гумору. Це, насправді, дуже важко, таким кількісно обмеженим колективом видавати «на-гора» щомісяця нову двогодинну програму. Але, завдяки цьому, кожного року ми спокійно формуємо 2-3 абсолютно різних концертних програми, що дозволяє нам дотримуватись свого ж принципу: «Кожен концерт у одному місті – щоразу нова програма». Можете запитати у друзів у Дніпрі, між тим, що ми показували на першому і на 2-му концертах  – 0,0% співпадінь по жартах, піснях, мініатюрах.

 

Varyaty_premjera_noviy

 

– Нам відомо, що, окрім Вас, сьогодні до складу “Вар’ятів” входять Володимир Жогло, Володимир Ковцун, Віталій Тильний, Сергій Полупан, Валентин Сергійчук. Розкажіть, будь ласка, про учасників? Чим вони цікаві глядачам?

 

– У нас невеликий колектив, який чітко ділиться 50/50 по географії учасників: гітарист і 2 актори – представники чемпіона Української «вишки» КВН, команди «Бомба» м. Млинів, я і ще 2 актори – екс-учасники команди КВН «Тернопільська Особлива». Хлопці дуже харизматичні, мають свої чітко промальовані образи, які глядач відчуває з першої миті, коли бачить їх на сцені.

– Хто працює над змістовною частиною проекту – це колективний продукт, чи персональне авторство?

 

– Так вже повелось, що хлопці працюють парами: один дует «закриває» питання мініатюр і пісень, інший – мініатюр і монологів. Колективна робота – це короткі жарти. Звісно ж, якщо у когось з хлопців трапляється ступор, а всі ми люди творчі і пишемо не з-під палки, а коли є натхнення, то колеги приходять на допомогу і допомагають один одному.

 

– А як ви визначаєте – на яку аудиторію розрахована «Вар’яти-Шоу»?

 

– Дуже просто – дивлюсь на людей в залі. І з міста в місто бачу приблизно однакову картину: жінки й чоловіки віком 25-45 років – це основне ядро. Навколо нього трохи студентів та пенсіонерів. Хтось приходить з дітьми. Жінок більше, ніж чоловіків. Відповідно у таких пропорціях і прописуємо гумор в своїх програмах.

 

– Багато хто любить Вас в ролі ведучого шоу-програм. А з приводу вашого творчого дуету з Варнавою взагалі переживають – чим закінчиться чергове з’ясування стосунків на тему «хто зверху?». Як Ви самі ставитеся до цього проекту і чи не здається вам, що жінкам, якось доводиться важкувато, зокрема, в конкурсі, коли необхідно скласти слово з одягнутих на учасниць літер?

 

– Оооо, в цьому проекті я купаюсь. Позаяк, я у «Хто Зверху?» не тільки ведучий, а й креативний продюсер, то у мене робота в шоу починається не в момент, коли починаються зйомки, а за 8-9 місяців до них, коли йде робота над наповненням кожної програми.

 

Це доволі марудний процес: відбирати конкурси, відбирати запитання на соцопитування, затверджувати комбінації літер на конкурс з кубиками і т.д., але у мене дуже сильна редакторська команда! Вони роблять все, щоб глядачеві кожна програма була цікавою і було мінімум повторів по конкурсах. І, як показують рейтинги останніх програм – нам це вдається! А жінки у всіх конкурсах мають такі ж умови, як і чоловіки. І нічого складного для них там немає. У цьому осінньому сезоні вони у чоловіків частіше виграють, ніж ми у них.

 

– А в якому форматі зараз відносини з Педаном, Молочним, іншими резидентами ComedyClub? Ви плануєте спільні проекти?

 

– З Педаном бачимось регулярно, позаяк, працюємо разом у «Хто Зверху?» (Саша – це голос верховного судді), я тягаю його на зйомки «СуперІнтуіції», він мене на «Гіпноз». Часто зустрічаємось поза роботою. Зараз навіть будемо сусідами (кілька років тому придбали житло у сусідніх будинках). Молочного не бачив вже давно. Років 3-4 точно. Нещодавно набрав його, домовились зустрітись. А от з його напарником по «Дуету ім. Чехова», Антоном Лірником бачусь регулярно. Ми дружимо сім’ями, разом відпочиваємо. З інших учасників Камеді ще підтримую стосунки з Буримом, Шешичом, Журавльовим і Назаром Житкевичом.

 

Varyaty

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: