Рана, опік чи проблеми з серцем… Кожен з нас ще зі школи знає правила надання першої долікарської допомоги. Однак інколи перша допомога не лише не допомагає, але призводить до ще гірших наслідків. Отже, що потрібно робити, а що ні, коли діяти потрібно незамислюючись? І які «народні методи» допомоги  і поради наших бабусь насправді – шкодять?



 

«Опіки одразу змастити олією, сметаною чи кремом»

 

Нагірше у цьому випадку – зразу. Жирова плівка заважає охолодженню враженого опіком місця і тільки погіршує становище. У випадку з і сметаною та іншими нестерильними «ліками» можливе ще й інфікування опіку.

 

Як потрібно?

 

Тримати опік під струменем холодної протічної води 10-15 хвилин, а тоді накласти лід, однак перед тим обгорнути його чистим полотенцем. А вже післяцього, коли місце опіку охолоджене як слід, можна нанести крем з пантенолом. Пантенол у вигляді піни, який є у кожній аптеці, можна використовувати зразу, оскільки він не блокує доступ кисню до опіку. (До речі, пантенол українського виробництва – значно дешевший).

 

«Рану щедро обробити йодом чи зеленкою»

 

Ці нехитрі препарати знайомі нам з дитинства, том вважаються безпечними і перевіреними. Однак, мало-хто знає, що обробляти рану ними потрібно лише навколо неї самої для її дезинфекції, за винятком хіба що невеликих подряпин. Якщо ж рана велика чи глибока, то обробка йодом викличе хімічний опік і сповільнить загоювання.

 

Як потрібно?

 

Обробити рану антисептиком, наприклад, розчином перекису водню чи хлоргексидину, в крайному разі – кип’яченою водою, накласти пов’язку. На саму рану накласти бінт, а не вату.

 

«При отруєнні випити розчин марганцівки і теплої води»

 

 

Проблема теплої води у тому, що марганцівка розчиняється в ній не повністю, і навіть один кристалик може травмувати сливову оболонку шлунка.

 

Як потрібно?

 

Декілька склянок чистої теплої, злегка підсоленої води – цілком надійний засіб. Якщо все ж захочеться використати марганцівку – її розчин  треба процідити через декілька шарів марлі.

 

«При носовій кровотечі закинути голову»

 

 

Якщо голову закинути надто високо, то кров може потрапити в носоглотку.

 

Як потрібно?

 

Правильне положення – напівсидяче, голову лише злегка нахилити назад. На перенісся покласти що-небудь холодне.

 

«Грілка – відмінне обезболююче»

 

 

Без дозволу лікаря грілку класти заборонено при болях в животі, забоях, вивихах.

 

«При інфаркті міокарда сильно покашляти та глибоко вдихати. Це викличе приток кисню і піліпшить циркуляцію крові»

 

Кашель при інфаркті лише погіршить становище. Це міф.

 

Як потрібно?

 

Якщо є підозра, що в людини інфаркт (серед симптомів – сильний біль за грудиною, який носить пекучий або стискаючий характер, біль найчастіше «віддає» в ліву руку, плече, нижню щелепу), потрібно відкрити вікно, розстебнути сорочку і покласти людину так, щоб ноги були вище рівня серця. Якщо є, – дати таблетку нітрогліцерину. І дочекатися приїзду швидкої.

 

«При кровотечі – накласти джуг»

 

Неправильно накладений чи залишений надовго джут може викликати омертвіння тканин. Взимку він може знаходитися на тілі не більше години, влітку – дві. Також потрібно обов’язково вказати час накладання джута.

 

Як потрібно?

 

При недостатніх навиках краще обійтись просто тугою пов’язкою із марлі, вати чи бинту припідняти кінцівку вверх. Якщо немає бинта чи марлі – підійде навіть одяг чи будь-яка тканина.

 

Головне правило порятунку: зрозуміти, що більш небезпечно: бездіяльяльність в очікуванні лікаря чи некваліфікована допомога. 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: