Що можуть купити українці на зарплату? (ІНФОГРАФІКА)

Опубліковано:
13 Листопада, 2014 о 10:23

М’ясо  і риба  поступово стають  недоступними  споживачеві із  середньоукраїнською зарплатою,  та  кошик  можна  поповнити овочами,  що трохи  подешевшали.




1361879105_2530227tnk1

Меню українців збідніє. Фото: deem.ru

 

Середня зарплата по Україні в жовтні, згідно Держстату, становила 3328 гривень, що всього на 60 гривень більше, ніж рік тому.   Журналісти порахували, що і в якій кількості українці  могли купити на зарплату рік тому і зараз. Наприклад, картопля і яблука стали дешевше, а ось м’ясо-риба сильно подорожчали, передають  Патріоти  України з  посиланням на Вести.

 

Зарплат не  піднімуть

Ціни йдуть на зліт слідом за падінням гривні. Ще до рішення Нацбанку відпустити курс нацвалюти і стрибка «зеленого», в жовтні, Держстат повідомив про підвищення вартості побуттехніки в середньому на 19,8%. Одяг та взуття подорожчали на 10,9%, послуги ЖКГ майже на третину, алкоголь і тютюнові вироби – на чверть від колишньої ціни. Найдорожче став бензин. За офіційними даними, паливо подорожчало більш ніж наполовину.

 

За даними Держстату, реальна зарплата українця, тобто купівельна спроможність одержуваних  ним грошей, почала танути приблизно з початком подій в Донбасі. Якщо в січні-лютому вона по інерції давала 4% приросту, то у вересні – вже -4%. Але це в середньому по країні. З усіх регіонів найгірше довелося мешканцям Луганської (-10,3%) та Донецької (-9,6%) областей, найменше постраждали Дніпропетровська (-0,6%) та Хмельницька (-0,7%) області. Київ в середнячках з провалом в 3,3% від торішньої купівельної спроможності. «Звичайно, у кожного домогосподарства цей параметр індивідуальний – індекс спожив цін розраховують «в середньому по палаті», в нього включають і сигарети, і витрати на освіту, хоч ті, хто палять,  і студенти є не в кожній родині», – вважає економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

 

472dc2a469e9dc626304d0e9a6_2cf8041d

 

Збідніли на 126 кіло бананів

На практиці зростання цін торкнулося кожного. Якщо на середню зарплату в 2013-му ми могли купити майже 30 кіло свіжомороженої сьомги, сьогодні нам доступно всього 17,5 кг. Замість 300 кіло бананів рік тому – 174 кг сьогодні. Але це імпортні продукти, чия вартість залежить від курсу долара (посередники купують їх саме за інвалюту). А дорожчають і продукти з українською «пропискою». Тепер нам доступно не 41 кг сиру, а 36,5. Чи не 71 кг сала з прорізом, а всього 68.

 

Економіст Олександр Охріменко: «Для м’яса і сала потрібні корми, їх ціна залежить від імпортного дизпалива. Те ж стосується борошна, хлібобулочних виробів: мінеральні добрива ми або імпортуємо, або виробляємо на імпортному газу. – Сир і масло подорожчали, але не критично, як могли б. А ось молоко залишилося в ту ж ціну: головний споживач – Росія закрила нам свій ринок, і через надлишок продукції виробники тримають ціну. А ось риба у нас вся імпортна, вона буде дорожчати стабільно залежно від курсу долара».

 

Прогноз експерта на найближче майбутнє: риба і фрукти дадуть ріст мінімум на 30%. Свинина на 10-15%, птиця мінімум на 20%. «На курку ціни поки можна піднімати, а яловичина і свинина і так коштують дуже дорого. Молоко може вже й не дорожчати, масло виросте на 10% мінімум», – сказав економіст. Висновок: українці зменшать споживання м’яса і риби за рахунок дешевих круп і овочів. Їх вартість буде тільки знижуватися. «Весь борщовий набір подешевшав – цього року був хороший урожай. Ні картопля, ні капуста поки дорожчати не будуть, – пояснила керівник проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти» Тетяна Гетьман. – А от фрукти виростуть в ціні, особливо екзотичні, імпортні».

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Інтерв'ю
Інтерв'ю з випускницею ТНПУ Христиною Луцик
19:13, 7 Жовтня, 2024

Христина Луцик: кожен день — це боротьба за життя. Інтерв’ю з випускницею ТНПУ

ТОП новини тернопільщини: