Ще раз про стару синагогу, єврейську общину і старий Тернопіль…

Опубліковано:
21 Липня, 2015 о 14:41

Тернопіль у вісімнадцятому столітті… Мультикультурне містечко, яке успішно ділили між собою декілька народностей. У ньому знайшли прихисток і спокійно уживались між собою українці, поляки, євреї. Останні із перелічених у минулому складали понад 40 відсотків населення міста. Спочатку євреям забороняли селитися у місті, а згодом вони поступово витіснили з центральної його частини корінне населення. Єврейські житлові будинки, магазинчики, молитовні доми… У Тернополі існували цілі юдейські квартали. Зараз – це закинуті двори, про які знає лише вузьке коло жителів.

 



 Єврейські будівлі особливо не вирізнялися з-поміж інших, але, водночас, увібрали у себе усе різноманіття архітектурних форм і стилів, – розповідає карєзнавець Володимир Мороз. У першій половині двадцятого століття у Тернополі існувало до сорока молитовних домів. Зараз важко віднайти місця їхнього розташування. За винятком старої синагоги, а, точніше, фундаменту, який від неї залишився. Зараз на місці будівлі – котельня на вулиці Паращука. Синагогу спорудили у п’ятнадцятому столітті готично-ренесансному стилі. За іншими переказами, вона старіша, ніж саме місто. Красою старої синагоги був вражений мандрівник Ульріх фон Вердум. Стіни з тесаного каменю, вузькі готичні вікна. Синагога також мала й оборонне значення. Стара синагога була «серцем» громади… Її історія завершилася з початком нацистської окупації у липні 1941 року.

 

 

У Тернополі проживали кілька відомих єврейських родин, серед них – родина Йозифа Перля, іменем якого було названо вулицю. А от будинок родини Сасоверів у самісінькому центрі поблизу колишнього кінотеатру «Перемога»,  частково зберігся і досі.

 

Сліди єврейських будинків – прямо під нашими ногами. Адже їхньою особливістю були глибокі, навіть двоповерхові підвальні приміщення – пивниці. Мало-хто знає, що на розі вулиці Осторозького, де зараз аптека – колись був єврейськй шпиталь. І зовсім затерті другою світовою війною сліди від Старого ринку, де колись торгували здебільшого євреї. Зараз тут – внутрішній двір житлових будинків на перетині вулиць Руської і Над ставом.  Яким він був – можемо побачити хіба що на старих листівках чи світлинах.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: