Сьогодні християни святкують Медового Спаса, розпочався піст

Опубліковано:
14 Серпня, 2015 о 15:20

14 серпня  християни святкують  “Маковея” – Винесення чесного древа Животворчого Хреста Господнього. У народі свято ще називають Першим або Медовим спасом.  З цього дня розпочинається  піст, який триватиме до 28 серпня  – Успіня  Пресвятої  Богородиці.

 



Церква вшановує пам’ять  семи мучеників Маковея, які 166 року до нашої ери очолили повстання за віру в єдиного Господа, за що були жорстоко покарані. Маковея у народі називають ще Спасом по воді. За переказами,  цього дня 988 року Володимир Великий охрестив Русь, відтоді в цей день  русичі здійснювали походи до озер, річок, ставів, воду у них освячували. Русичі  купалися, щоб не хворіти протягом року, вважалося, що вода у цей день особлива.

 

Також цього дня у церквах освячували букети із трав, квітів, обов’язково додавали мак, така традиція збереглася й до сьогодні, а ще у це свято господині готують паляниці з маком. Другий Спас або як його називають у народі – Яблучний святкуватимуть на  19  серпня.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Інтерв'ю
«Все почалося з малини»: військовий з Тернополя створив найбільший ягідний кооператив та відкрив «Сокарню»
20:10, 23 Жовтня, 2024

Військовий з Тернополя створив найбільший ягідний кооператив

ТОП новини тернопільщини: