Роман Полікровський: “Реформи повинні полегшувати життя людей”

Опубліковано:
28 Липня, 2015 о 08:24

Міський голова Збаража Роман Полікровський останнім часом мав цікаві ділові поїздки та зустрічі. Враженнями від них поділився з читачами «Народного слова».

 



− Романе Степановичу, багато збаражан бачили Ваш виступ у студії Савіка Шустера і схвально його сприйняли. Цікаво, які Ваші враження від спілкування з учасниками цієї телепередачі?

− Мене запросили, щоб я висловив свою думку з приводу реформи місцевого самоврядування. Зважаючи на події, які тоді відбулись поблизу Києва, − загорілась нафтобаза − природно, що основна тематика дещо змінилась, але міським головам маленьких населених пунктів все ж таки дали можливість виступити. Я висловив думку, що політики впродовж багатьох років звинувачують, критикують політичні програми один одного, але не готові сказати, що існуючий стан залежить від наших рішень і нашої діяльності. Я переконаний − сьогодні не час для політичних чвар. Україна в небезпеці, необхідно гуртуватися для боротьби з зовнішнім ворогом − агресором, та внутрішнім − корупцією. Усілякі порушення законів призводять до зубожіння людей. Під час передачі була порушена тема реальних реформ в житлово-комунальному господарстві, його модернізації, застосування теплозберігаючих технологій, встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги тощо. Вважаю, економія енергозатрат залежить в першу чергу від теплозбереження. Необхідно утеплювати стіни, вікна шкіл, інших закладів соціальної сфери, щоб тепло не витрачалось надаремно.

 

− Чи були, на Вашу думку, учасники ток-шоу щирими у своїх висловлюваннях?

− Мені видалось, що багато з них, особливо народних депутатів не особливо Хотіли прислухатися до думки інших, більше старалися показати себе. Але це не дивно. зараз для нас усіх разом головне − не втратити віри у те, що Україна таки відбудеться. Адже найбільший ворог − зневіра. Для перемоги над злом необхідне об’єднання навколо добра. А у нас чомусь так не виходить. Поваливши один політичний режим, повертаємося знову до чвар, звинувачень, осуду.

 

− А як зреагував зал і телеглядачі на Ваш виступ?

− Була дуже велика підтримка сказаного мною. По приїзді чув також багато приємних відгуків від земляків, вдячності за те, що представив місто на такому високому рівні.

 

− Чи були у Вас якісь перемовини за лаштунками сцени?

− Так. В неофіційній обстановці вдалось поспілкуватися з депутатами, запросити їх в гості. Була розмова і з колишнім міністром ЖКГ Олексієм Кучеренком, який поділився враженнями від реформ, підкреслив, що важливо провести їх якісно, щоб позитивний результат відчув кожен мешканець країни.

 

− А що цікавого відбулось на форумі в Одесі?

− В Одесі відбувся 11-й муніципальний форум, на якому зібралось майже три сотні голів міст та селищ. Темою форуму була взаємодія органів місцевого самоврядування з парламентом. Учасники форуму мали змогу поспілкуватись з головою ВР Володимиром Гройсманом, першим заступником голови адміністрації Президента України Віталієм Ковальчуком, віце-прем’єр міністром України Геннадієм Зубковим, головою Одеської державної адміністрації Михаїлом Саакашвілі, багатьма іншими представниками уряду і парламенту.

 

− Чим запам’ятався цей захід?

− Яскраве враження справило звернення Михаїла Саакашвілі, який заявив про необхідність рішучих дій при реформуванні. Він переконаний, що реформи потрібно проводити рішуче, безкомпромісно, не затягуючи. Вони повинні бути спрямовані на полегшення життя людей. Якщо змін не відчутно, значить, реформи неефективні. Знаковим було те, що Саакашвілі з перших днів на посаді голови Одеської ОДА показав, що готовий боротись з корупцією, бюрократією і саботуванням реформ. Саакашвілі − потужний лідер, ефективний управлінець надихнув усіх учасників форуму на активні дії у проведенні реформ. На це надихає навіть те, як він виконує Гімн України, вільно розмовляє українською мовою.

 

−А українські політики мали чим надихнути слухачів?

− Кожен мав що сказати, власні аргументи і переконання. До прикладу, Володимир Гройсман дав чітко зрозуміти учасникам форуму, що реформи в Україні відбудуться невідворотно, незважаючи на ряд труднощів і сумнівів, які висловлюють представники місцевого самоврядування, на чиї плечі лягло виконання цих реформ. Хоча, звичайно, для повноцінного їх проведення необхідна ще велика робота депутатів Верховної Ради, які мають прийняти відповідні закони, підзаконні акти, зміни до Конституції. Серед представників місцевого самоврядування побутувала думка, що адміністративно-територіальну реформу потрібно проводити вольовим рішенням уряду, але, як вважає Володимир Гройсман, все-таки важливо прислухатись до думки громади, приймати рішення на підставі глибокого аналізу і висновків фахівців щодо спроможності громад, важливо не керуватися емоціями і уникати популізму, політичних впливів.

Учасники форуму висловили побажання, щоб між Верховною Радою і органами місцевого самоврядування був більш тісний діалог і законодавці прислуховувались до думки представників місцевого самоврядування. Словом, реформа має проходити системно, її успіх залежатиме від спільного бажання змін.

Серед тем, які обговорювались, були питання формування тарифів і надання субсидій. Посадовці запевнили, що тягар витрат на енергоносії, який лягає на плечі людей, буде полегшений субсидіями. Все ж міські голови закликали представників уряду і ВР до того, щоб вони дуже серйозно підійшли до питань тарифоутворення, оскільки воно дуже актуальне в Україні, оскільки в нас є багато безробітних, ситуацію ускладнює постійний ріст цін на товари.

Цікавою була тема електронного врядування, оскільки система надання адміністративних послуг в Україні вкрай забюрократизована. Присутні на форумі представники Норвегії підкреслили складність надання послуг в Україні. У нас вимагають велику кількість довідок, дозвільної документації. Разом з іншими чинниками це вкрай ускладнює підприємницьку діяльність, отримання послуг з приватизації, в отриманні субсидій, в будівництві та інших сферах і призводить до корупції.

Введення системи електронного врядування збільшить потік інформації через мережу Інтернет, довідки можна буде отримати в електронних базах.

Загалом електронні системи покращать і комунікацію влади з громадою. Для цього вже створені відповідні Інтернет-ресурси. Ведеться підготовча робота для змін у законодавстві, які дадуть можливість громадянину ставити підпис під електронними петиціями на спеціальних сайтах, які називають в Європі «Open citу» − Відкрите місто. Тобто людина, не виходячи з дому, зможе підписатися під важливим зверненням громади до влади з приводу життєдіяльності міста чи країни вцілому.

 

− Чи принесла Ваша поїздка практичну користь для збаражан?

− Думаю, їм буде цікаво дізнатись, що після спілкування з заступником міністра регіонбуду земляком В’ячеславом Негодою я заручився його підтримкою в реалізації масштабного і дорогого проекту будівництва очисних споруд, на будівництво яких передбачено кошти з державного фонду регіонального розвитку − 14 млн.грн. Також відбуватиметься співфінансування з районного та місцевого бюджету. Для забезпечення цього спів фінансування сесією районної ради виділено 330 тис.грн. з районного бюджету та 1 млн.254 тис.грн. з міського бюджету.

 

− Для міського бюджету − це велика сума

− Так. Нам вдалось її накопичити завдяки виконанню бюджету за півріччя на 200%. Тобто річний бюджет ми виконали за півроку. Сталось це у зв’язку з наведенням ладу у земельних питаннях, прийняттям нової грошової нормативної оцінки землі та змінами в бюджетному кодексі, згідно з якими в наш бюджет надійшли додаткові кошти.

Можливість реалізувати даний проект у великій мірі залежала від співпраці міської ради, райдержадміністрації і районної ради, підтримки голови Тернопільської ОДА Степана Барни.

 

− Спасибі за розмову.

 

Ірина СИСКО

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: