Рішення ООН допоможе українцям не платити комунальні платежі

Опубліковано:
26 Жовтня, 2014 о 10:34

Відключення води за борги, на думку ООН, є порушенням прав людини. Українські боржники можуть цим скористатися. 
 

 



В американському “місті моторів” Детройті (штат Мічиган), влада якого в липні минулого року оголосили про банкрутство через неможливість виплатити борги на $ 18 млрд., Комунальники стали масово відключати боржників від водопостачання. Спочатку міський департамент водопостачання, маючи борг в $ 5 млрд., Відключив усі занедбані будівлі в місті, а потім вирішив вибити хоч частину боргів з злиденного населення. 

 

Активісти з Детройта відправили в ООН лист із проханням натиснути на владу міста, які цього року відключили через несплату подачу води більш ніж в 27 тис. Будинків і будівель. Городяни звинувачують комунальників у тому, що ті виставляють людям завідомо непідйомні рахунки. Середній рахунок за воду в Детройті становить $ 75 на місяць, тоді як в цілому по країні він рідко перевищує $ 40. Більше того, місцеві комунальники повідомили, що збираються незабаром підвищити тариф майже на 9%. Городяни вважають, що все це робиться для того, щоб департамент зміг позбутися від обслуговування жителів Детройта з низьким доходом і підвищити свою привабливість в очах майбутнього приватного власника. 

 

Юристи кажуть, що в такому разі українці, які не в змозі платити за “комуналку”, можуть скористатися досвідом жителів Детройта і звернутися в ООН, а також Європейський Суд з прав людини “США взяли на себе міжнародні зобов’язання по забезпеченню одного з основних прав людини – права на доступ до питної води. Але тут має місце порушення цього права. Ми просимо ООН чинити тиск на владу США і штату Мічиган, щоб ті почали робити хоч щось для вирішення проблеми в Детройті “, – сказала представник канадської громадської організації Blue Planet Project Миру Карунанатан. 

 

В ООН заявили, що відключення від послуг водопостачання через несплату у зв’язку з відсутністю коштів є порушенням права людини на воду і ряду інших міжнародних прав. Спеціальний доповідач ООН з питання про право людини на безпечну питну воду і санітарію Катаріна дель Альбукерке пояснила, що припинити подачу води в будинки боржників можна лише в тому випадку, якщо буде доведено, що у них є необхідні кошти для оплати рахунків. 

 

Цього року в Україні тарифи на житлово-комунальні послуги вже виросли на 40-60%, але з листопада поточного року українці почнуть отримувати нові платіжки за опалення, і вже тоді, в середньому одна сім’я за місяць буде платити за “комуналку” від 250 грн. до 1,7 тис. грн. Влада заспокоює українців, обіцяючи компенсувати підвищення тарифів незахищеним верствам населення. За підрахунками міністерства соціальної політики, це приблизно 30% жителів країни. Однак українські експерти вважають, що нові тарифи “потягнуть” не більше 20% українців. Решта, швидше за все, просто не платитимуть, тому може повторитися ситуація з масовими неплатежам початку 90-х років.

 

Уже зараз в країні накопичилися величезні борги з оплати комунальних послуг за попередні періоди. Зокрема, згідно зі статистичними даними, на 1 вересня 2014 загальний борг українців за ЖК-послуги склав близько 11 млрд. грн. 

 

В ООН заявили, що відключення від послуг водопостачання через несплату у зв’язку з відсутністю коштів є порушенням права людини на воду і ряду інших міжнародних прав Масових відключень боржників в Україні поки немає. Однак не факт, що зіткнувшись з неплатежами, комунальники не почнуть відрізати людям воду та інші блага цивілізації. Юристи кажуть, що в такому разі українці, які не в змозі платити за “комуналку”, можуть скористатися досвідом жителів Детройта і звернутися в ООН, а також Європейський Суд з прав людини.

 

Тим більше, що згідно ст. 4 Закону України “Про забезпечення санітарної та епідеміологічної безпеки населення”, громадяни нашої країни мають право на безпечну для здоров’я та життя питну воду. “Але спочатку треба пройти всі інстанції українських судів, довести, що ці суди неправомірно відмовляють у прийнятті рішення на користь позивача або заявника, і тільки після цього звертатися в той же Європейський Суд з прав людини. Досить імовірно, що ЄСПЛ, з урахуванням рекомендацій ООН , може прийняти рішення на користь заявника – громадянина України “, – розповів” ДС “керуючий партнер юридичної компанії” Правова гільдія “Вікторіано” Віктор Мороз. І Україна повинна буде виконати рішення ЄСПЛ, в даному випадку – забезпечити право громадянина на питну воду. “але на практиці в нашій країні виконується до 20% рішень Європейського суду “, – каже Віктор Мороз.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Інтерв'ю
«Вчасна домедична допомога на полі бою – це врятоване життя як побратимів, так і своє власне», - бойовий медик
10:20, 21 Жовтня, 2024

«Вчасна домедична допомога на полі бою – це врятоване життя як побратимів, так і своє власне», – бойовий медик

ТОП новини тернопільщини: