Публікуєш фото пам’ятника – отримай дозвіл скульптора

Опубліковано:
19 Лютого, 2016 о 09:53

В Україні немає свободи панорамної зйомки. Це означає, що не можна поширювати фото споруд, скульптур та інших творів без дозволу їх авторів – архітекторів, дизайнерів та скульпторів. Тому Громадська організація «Вікімедіа Україна» ініціювала законопроект №1677 «Про внесення доповнень до Закону України „Про авторське право та суміжні права“ (щодо свободи панорами)».

 



Вільно розміщувати фото споруд і пам’ятників наразі можна лише як ілюстрації до журналістських матеріалів.

Тим часом, у різних містах України стартував флешмоб на підтримку законопроекту.

 

Микола Василечко, вікіпедист, фотограф: «Це дозволить без будь-якого порушення закону фотографувати і поширювати в мережі інтернет, в публікаціях, в газетах, у фотоальбомах будь-які споруди, пам’ятники, які розміщенні в громадських місцях, містах та селах України».

 

Причиною подання законопроекту стало видалення більшості фотографій із вікісховища, які були зроблені для конкурсу «Вікі любить пам’ятки» і популяризації України у світі.

 

Антон Марчевський, вікіпедист, фотограф: «Якщо цей закон прийнятий не буде, то при великому бажанні, коли, наприклад хтось звернеться до адміністрації «Фейсбуку», чи «В Контакті» чи будь-якої іншої соціальної мережі: «Як це ви це розміщуєте?», «Люди на фоні будинків», «Нема дозволу автора», – просто візьмуть і видалять ці фотографії. Така ймовірність зараз дуже низька, але все-таки існує».

 

Свобода панорамної зйомки існує у більшості країн Європи. Загалом – у вісімдесяти трьох країнах світу.

 

 

Репортер, відеомонтаж – Степан Гречківський, камера – Тетяна Шабанова.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Інтерв'ю
Тернопільська митниця – надійний вибір для підприємців та компаній, які імпортують товари, – керівник Юрій Мацібора
21:35, 25 Жовтня, 2024

Тернопільська митниця – надійний вибір для підприємців та компаній, які імпортують товари, – керівник Юрій Мацібора

ТОП новини тернопільщини: