Проєкт «ДІМ: Дитяча Інклюзивна Медіастудія. Місце сили»

Опубліковано:
26 Липня, 2024 о 15:13
Проєкт «ДІМ: Дитяча Інклюзивна Медіастудія. Місце сили»
Проєкт «ДІМ: Дитяча Інклюзивна Медіастудія. Місце сили»

Уже протягом 3 місяців на базі культурних кластерів, інклюзивно-ресурсних і реабілітаційних центрів Києва та Київської області триває культурно-мистецький проєкт «ДІМ: Дитяча Інклюзивна Медіастудія. Місце сили», який реалізується громадською організацією «Громадське дитяче інтернет-телебачення і радіо «Веселка ТВ» за підтримки Українського культурного фонду в межах конкурсної програми «Культура без бар’єрів».

За цей час 120 дітей з інвалідністю різних нозологічних форм захворювання, дітей, які фізично та ментально постраждали внаслідок війни росії проти України, у тому числі дітей-переселенців, дітей, що пережили окупацію, дітей із родин Захисників і Захисниць України, зокрема дітей із сімей загиблих українських воїнів, спробували себе в ролі телеведучих, радіоведучих, тележурналістів, блогерів, аніматорів, акторів, операторів, фотографів, художників, сценаристів, митців.



Креативний простір

Юні учасники та учасниці проєкту мали змогу відвідати безліч цікавих творчих групових майстер-класів та індивідуальних занять з акторської майстерності, ораторського мистецтва, журналістської майстерності, блогінгу, сценарної майстерності; креативні групові воркшопи з ART-творчості, операторської майстерності, анімації; психотренінги, зокрема із застосуваннями хібукі-терапії як дієвої методики для подолання психологічних травм у дітей, спричинених війною. Кожен із цих заходів має своє вагоме функціональне призначення в рамках інклюзивного креативного простору – дитячої медіастудії, її великим змістовим наповненням. Наприклад, воркшопи з ART-творчості спрямовані на розвиток ініціативи, фантазії та креативності дітей в атмосфері естетичних переживань і захоплення, розвиток дрібної моторики рук, уваги, формування індивідуальності, подолання стресу. За своєю суттю – це арттерапія, тобто лікування «мистецтвом». Вона є вкрай важливою для всіх дітей в такі непрості дні, коли триває війна в нашій країні, особливо для дітей з інвалідністю та дітей, які пережили окупацію та мешкають на територіях, постраждалих внаслідок збройної агресії російської федерації проти України. Арттерапевтичні інструменти дозволяють м’яко й поступово працювати з травмою війни в дітей, інтегруючи всі рівні сприйняття: на тілесному, емоційному, а далі вже, за умов стабілізації станів, на смисловому.

Пряма мова

«Завдяки безбар’єрному доступу до культури та мистецтва через створення інклюзивного креативного простору діти соціально вразливих категорій стають не просто споживачами культурних продуктів, а й повноправними їх творцями, тобто в найближчому майбутньому відіграватимуть ключову роль у реалізації подібних проєктів як повноцінні громадяни суспільства. Тому наш проєкт є унікальним і багатовимірним», – зазначає керівник проєкту, голова ГО «Веселка ТВ» Діна Ібрагімова.

Також у рамках проєкту відбулися зйомки соціального дитячого ток-шоу «Маленькими кроками до Великої Перемоги», у якому діти виступили в ролі справжніх тележурналістів, а героєм програми став Герой України – Віталій Литвин, який отримав «Золоту Зірку» Героя в червні 2022 року за особисту мужність і героїзм, виявлені в захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі. Кожен учасник зйомки мав змогу поставити своє питання та одержати на нього відповідь, взяти автограф, зробити селфі та заспівати «Червону калину».

Своєю чергою, у рамках діяльності дитячої інклюзивної медіастудії відбуваються тематичні зустрічі, присвячені зокрема перспективам поствоєнного осмислення (очима дітей), на які запрошуються учасники бойових дій російсько-української війни, рятувальники, волонтери, медики, військовослужбовці ЗСУ для спілкування з дітьми. Наприклад, уже відбулися зустрічі учасників проєкту з Героєм України Іллею Жеведем – розвідником-сапером бригади «Рубіж» Національної гвардії України; медикинею Євгенією Сазоновою – капітаном медичної служби, яка в 2018-2023 рр. працювала в мобільному шпиталі на Сході України та має нагороду від Президента  України – медаль за оборону України; Миколою Вальком – лейтенантом служби цивільного захисту, провідним інспектором ВЗНС та ЗЦЗ Оболонського  РУ ГУ ДСНС України в місті Києві. Водночас діти-безпосередні учасники проєкту стають підтримкою для наших Захисників і Захисниць, які проходять реабілітацію після поранень у шпиталях. «Ми переходили від палати до палати, вільніше йшло спілкування. Світильники, створені нашими руками, знаходили свою нову домівку. До кожного світильничка ми поклали невеличкі листи та листівки, якісь з побажаннями та вітаннями, якісь навіть з передбаченнями, але всі з великою пошаною та любов’ю!», – поділилася своїми враженнями учасниця проєкту Поліна Сапсай.

«Найзворушливіші моменти – діти та воїни. Особливим моментом стало те, що серед дітей була Олеся Бондарчук – надзвичайна дівчинка, яка для нас багатьох є мотиватором і взірцем цілеспрямованості та завзятості. Олеся пересувається на кріслі колісному, тому для хлопців, що втратили кінцівки, дуже важливо було почути, що Олеся – майстер спорту з плавання, яка встановила рекорд України вже під час війни! Найдивовижніше бачити, як після невеличкої розмови з Олесею, очі воїна запалюються надією – життя продовжується! Дякуємо вам, наші Захисники і Захисниці! Бережіть себе!», – розповіла керівник проєкту, голова ГО «Веселка ТВ» Діна Ібрагімова.

Зараз у дітей-учасників проєкту одночасно тривають репетиції та відбуваються зйомки дитячої пізнавальної культурно-мистецької телепрограми «Державні символи України – символи незламності українського народу» і дитячого пізнавально-розвивального відеоблогу «Культурний донат», а також звукозапис соціально-психологічної радіопередачі «Ти не сам!» і озвучування мультфільму «Я маю мрію…». Нагадаємо, що в рамках реалізації проєкту буде створено 6 якісних інклюзивних культурно-мистецьких продуктів з перекладом українською жестовою мовою: телепрограму, ток-шоу, радіопередачу, відеоблог, мультфільм, відеофільм, що поширюватимуться засобами медійного простору (ЗМІ, телебачення, мережа Інтернет), а також демонструватимуться в культурних кластерах, інклюзивно-ресурсних і реабілітаційних центрах Києва та Київської області з метою промоції принципів безбар’єрності в українському суспільстві та досягнень дитячого інклюзивного мистецтва в Україні, популяризації творчості дітей з інвалідністю та інших соціально вразливих категорій дітей, формування поваги до їх прав і потреб.

Наразі команда проєкту вже розпочала підготовку до публічних презентаційних заходів за проєктом, зокрема виставок кращих творчих робіт в оригінальних мистецьких техніках і фоторобіт, створених дітьми під час проведення креативних воркшопів за проєктом. Зазначимо, що ці заходи відбуватимуться у серпні цього року на локаціях партнерських організацій проєкту: культурних кластерів «Братислава» та «Краків» Комунального підприємства виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) «Київський культурний кластер», Центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю Дніпровського району міста Києва, Центру комплексної реабілітації для дітей та молоді з інвалідністю Оболонського району міста Києва, Комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Димерської селищної ради, Комунального закладу Іванківської селищної ради «Інклюзивно-ресурсний центр».

Головним медійним партнером проєкту є Національна спілка журналістів України. Водночас до проєкту вже активно долучилися різноманітні благодійні та громадські організації, установи, заклади, органи місцевого самоврядування: БО «Благодійний фонд «Голоси дітей», БО «Благодійний фонд «З теплом у серці», ГО «Перекладачів жестової мови та людей з інвалідністю «Міст», ГО «Санвей», ГО «Літай», Державний науково-методичний центр змісту культурно-мистецької освіти, Оболонська районна в місті Києві державна адміністрація, Культура Оболоні – Відділ культури Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації, Іванківська селищна рада, Димерська селищна рада та ін.

Фото ГО Веселка ТВ
Фото ГО Веселка ТВ

Стежте за новинами про хід і реалізацію проєкту на офіційних інформаційних ресурсах організаторів і партнерських організацій проєкту, зокрема на фейсбук-сторінці Veselka TV – Громадське дитяче інтернет-телебачення і радіо : https://www.facebook.com/veselka.tv.

Контактна особа: tv.veselka@gmail.com (Станіслав Гнутов, координатор культурно-мистецького проєкту «ДІМ: Дитяча Інклюзивна Медіастудія. Місце сили», член Національної спілки журналістів України).

Фото: ГО «Веселка ТВ»

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #проєкт
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: