Про грабіжників та знущання над працівниками: жовтневі новини Тернопільщини

Опубліковано:
24 Жовтня, 2015 о 12:53

Про банду грабіжників біля Заліщиків, жіночий кооператив на Чортківщині, місяць української преси у Тернополі та знущання над працівниками на Бережанщині писали галицькі газети наприкінці жовтня 1932 року.

 

В околицях Тлустого



В околицях Городенки і Тлустого бушує від довшого чау ватага молодих людей, що нападає на жидівські доми і допускається грабунків. Кажуть, що герштом ватаги є Чайковський, бувший учень городенської гімназії. Поліція робить облаву на членів ватаги, що уривається по селах, причому за зловлення її провідника визначила нагороду 10 тис. золотих.

Діло”, 19 жовтня 1932 року

 

Чортків

Вже від довшого часу нуртувала в Чортківщині думка про заложення кооперативної масарні для покривання запотребувань Кооперативаних Союзів: чортківського, копичинецького, борщівського і бучацького. Вкінці на загальних зборах “Союзу українок” у червні цего року… жіноцтво одноголосно рішило заложити кооп. масарню… Жіноцтво з Чорткова заявило, що буде постійно купувати тільки у своїй кооперативі і втягати в члени жіноцтво поблизьких сіл…

“Діло”, 19 жовтня 1932 року

 

Грабіжники та знущання над пра

 

Місяць преси

В неділю, 16 цего місяця скликано в Тернополі публічне зібрання на годину 6 вечора до салі Міщанського Брацтва для пропаганди за поширення української незалежної преси, на котре прибув зі Львова з відповідним рефератом редактор “Мети” п. Володимир Кузьмович… Число учасників, між ними було доволі жіноцтва, виносило около 500…

“Діло”, 20 жовтня 1932 року

 

Убив робітника

Власник Гелєнкова, повіту Бережани Йосиф Вілінський докоряв наглядачеві над форналями Поповичеві, що робітники зле орють. Після того як Вілінський відїхав Попович вдарив товстелезною палицею по голові Ст. Лупиноса так сильно, що він до кількох годин помер. Поповича арештували та передали судові в Козові.

“Діло”, 20 жовтня 1932 року

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: