Про алкогольну залежність і німецьку обережність

Опубліковано:
8 Серпня, 2024 о 09:43
Про алкогольну залежність і німецьку обережність
Олаф Шольц. Фото: Associated Press.

Незначуща, на перший погляд, побутова сцена цілком здатна викликати асоціацію з важливими подіями у сфері великої політики.

Мій колишній сусід мав доволі поширену в нашому суспільстві звичку: полюбляв добряче хильнути (закласти за комір, прийняти “на груди” – назв цього явища винахідливий питущий люд вигадав багато). А хильнувши, відчував на другий день доволі тяжкий абстинентний синдром. І оскільки кишені після ретельної перевірки тремтячими руками зазвичай виявлялися порожніми,  йшов уже добряче протоптаною стежкою до сусідки. З нею в нього були свої, особливі стосунки: він часом допомагав їй по господарці і тягав із кондитерської фабрики, на якій працював, печиво, зефір, патоку. Отож, вважав себе вправі в тяжку похмільну хвилину звернутися саме до неї. Якось я став мимовільним слухачем цієї жвавої бесіди. Спробую відтворити її – із максимальним збереженням стилю “високих договірних сторін”:



– Ну, на, тобі на пиво вистарчит, більше не маю.

– Та яке пиво?! Що мені з нього?! То всьо одно, що вода! Дай мені хоць на 150 грамів горілки.

– Ага, ти зараз вип’єш горівки, зробишся дурний, чистий варіят, будеш тут ходив  і верещав, я тебе знаю!

– Та бігме  не буду! Ну, дай, прошу тебе!

Не знаю, чи вдалося йому того дня “розкрутити” незговірливу сусідку – часом, з його слів. це вдавалося.

Пригадав я цю доволі давню вже історію у зв’язку з… повідомленням про те, що  канцлер ФРН Олаф Шольц вперто виступає проти відправки ракет Taurus в Україну, побоюючись, що та вдарить ними по Кримському мосту.  І що це означатиме, що його країна стане “стороною у війні з Росією”.

– Шольц боягуз – махнувши зневажливо рукою, сказав мені 40-річний німець на ім’я Йоган, з яким ми розбалакалися біля басейну в болгарському готелі.

Я спробував заперечити, мовляв, на канцлера тиснуть різні політичні сили, думку яких він змушений враховувати. Однак Йоган знову махнув рукою і повторив з різкуватим німецьким прононсом:

– Шольц боягуз!   

Те, що Німеччина  і через майже 80 років після повалення нацистського режиму відчуває психологічний тягар “гріхів батьків” і посилено відрощує в себе за плечима ангельські крила винятково миролюбної держави, зрештою, не є новиною. Вона, звісно, могла б згадати тотальне гвалтування “освободителями” зі сходу своїх жінок і таке ж її тотальне розграбування всіма  – починаючи від рядових солдат і закінчуючи генералітетом на чолі з “маршалом победы” Жуковим. Вона, може, й згадує про це і таки добряче допомагає Україні у протистоянні агресору, але – до певної, на її погляд, критичної межі. Повертаючись до згаданої історії з сусідом, допомагає коштами на пиво, але на прохання дати на щось міцніше заперечливо махає руками і хитає головою. Оті “Тауруси”, на думку багатьох фахівців, могли б бути справжнім “game changer”, тобто засобом, здатним суттєво змінити  ситуацію у війні – принаймні, створити реальну загрозу для стратегічно важливого для росії мосту в Криму. Саме цього надміру обережний Шольц і остерігається. А щоб обгрунтувати цю свою позицію, висунув вельми переконливий, на його погляд, довід – мовляв,  Німеччина не може дати Україні “зброю з дальністю дії 500 км, яка в разі неправильного використання може досягти цілі в Москві” (ех, з’явився б йому уві сні дух фельдмаршала фон Бока, який наступав на Москву в 1941 р. і який, можливо, дохідливо розтлумачив би, що столиця росії не є священним містом, по якому борони боже чимось садонути).  Така позиція Шольца не знайшла розуміння не лише в Києві, а й викликала гостру критику в Британії, але, схоже, це наразі не вплине на думку німецького канцлера.

Моя колишня сусідка, наскільки пригадую, була більш співчутливою до похмільних страждань сусіда і таки,траплялося, давала йому гроші на рятівні 150 грамів…

Ігор Дуда

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #німечина, #Олаф Шольц, #ракети
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: