Безіменні могили, поховання часів Першої і Другої світових воєн… Ятряться ще не загоєні рани, які залишають по собі воєнні лихоліття. Снаряди, які не розірвалися, залишки військової амуніції і зброї… Земля приховує у собі ще багато невідомого.

 



Кажуть, що війна закінчується тоді, коли похований останній солдат. «Закінчимо війну» – назва Всеукраїнського об’єднання небайдужих, які займаються встановленням історичної правди – перепохованням та встановленням осіб невідомих солдатів, упорядкуванням військових кладовищ, археологічними розкопками на місцях, де велись бойові дії. Вона офіційно існує вже третій рік, – розповідає Сергій Ліпянін – військовий з діда-прадіда. Брав участь у бойових діях на територіях інших держав, служив у військах спецпризначення глибинної розвідки. Тому усвідомлює необхідність такої пошукової роботи.

 

Нещодавні розкопки – останки чотирьох вояків Австро-Угорської армії у селі Посухів Бережанського району, датовані вереснем 1916 року. На місці захоронення було знайдено смертний жетон, котелок та ложку з відповідними клеймами одного з бійців. І такі моторошні знахідки знаходять часто. Сергій Ліпянін показує залишки боєприпасів та військової амуніції, які знайшли на місцях активних бойових дій. Деякі види зброї застосовують і нинішніх бойових діях. У колекції знайдених речей різних армій – німецький багнет, снаряди різних калібрів. Деякі військові знахідки реставрують.

 

 

Вже тривалий час Сергій Ліпянін працює у селі Сапанів Кременецького району. Там на території приватної садиби утворилось провалля. Всередині знайшли двоярусну систему підземних ходів, глибиною два з половиною метри і протяжністю – понад 300. Науковці датують їх періодом Австро-Угорської імперії. Їх дослідження тривають.

 

Для пошуковців важливо відновити пам’ять військових, навіть якщо вони воювали на різних фронтах і в різних війнах. Сучасні події вносять свої корективи у життя, – розповідає Сергій Ліпянін. Зараз переорієнтовують діяльність на організацію військових вишколів. А вже по завершенню військових дій на сході України, планують вести пошукові роботи і там.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: