Поминальні традиції Провідної неділі

Опубліковано:
12 Травня, 2024 о 08:08
Провідна неділя
Ілюстративне фото з мережі

Сьогодні, 12 травня, Поминальна, Провідна (Томина) неділя. Неділя проводів душ: історія та сучасність поминальних традицій.

Давні традиції та повір’я

У давнину наші предки були переконані, що на Великдень Ісус Христос відчиняє браму з потойбічного світу, випускаючи душі померлих на землю. Протягом Світлого тижня після Пасхи ці душі відвідують рідні домівки, а у Провідну неділю їм необхідно повернутися назад, за грань.



Напередодні цього дня християни запалювали свічку на віконці, клали біля неї декілька писанок, аби душі могли знайти шлях до рідного дому. Вірили, що якщо в Провідну неділю йде дощ, то це якась душа проливає сльози, бо Господь не відпустив її на землю через гріхи.

Традиції вшанування пам’яті

У Поминальну неділю родичі вшановували померлих на кладовищі. Обов’язково готували коливо – ритуальну поминальну страву з пшениці, меду та родзинок. А також ті страви, які особливо любили небіжчики за життя.

На могилах розстеляли скатертини і влаштовували поминальну трапезу просто неба, ділячись стравами між собою. Окрім цього, священники відправляли заупокійні богослужіння не лише в церкві, а й на кожній могилі.

Сучасні канони

Нині Церква закликає відмовитися від поминальних трапез на цвинтарі та обмежитися лише покладанням квітів на могили. Заборонено залишати їжу та розпивати алкоголь на кладовищі.

Традицією залишається відвідування церкви для спільної молитви за померлих та походу на цвинтар. Люди запалюють лампадки, вітаються зі спочилими словами: “Дай Боже щастя, здоров’я, всього добра, а померлим – лежати та землю тримати”.

Церковні звичаї та табу

У Провідну неділю не можна братися за важку роботу чи користуватися гострими предметами. Натомість, потрібно залишити вдома всі негаразди та суперечки, зберігаючи мир і спокій.

За церковним календарем, наступний тиждень після Поминальної неділі вважається поминальним, присвяченим молитвам за усопших.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #12 травня, #поминальні дні, #провідна неділя, #традиції
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: