Помер видатний діяч світового пластового руху, український винахідник і меценат Любомир Романків

Опубліковано:
28 Червня, 2024 о 20:12
Помер видатний діяч світового пластового руху, український винахідник і меценат Любомир Романків
Любомир Романків. Фото "Пласт"

На 93-у році життя відійшов у вічність визначний діяч світового пластового руху, український винахідник і меценат Любомир Романків.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив член КРК “ПЛАСТ” НСОУ Юрій Юзич.



“Сьогодні вночі (за українським часом) у США помер український винахідник Начальний Пластун Любомир Романків. Третій український Chief scout, який у 90-ті роки залучив та інвестував щонайменше 500 000 доларів в розвиток Пласт – український скаутинг. Професіоналізувавши центральний офіс Пласту в Україні”, – написав Юрій Юзич.

Саме зусиллями Любомира Романківа в значній мірі український скаутинг став наймасовішим молодіжним рухом  в Україні.

Романків – автор і співавтор більше 65 патентів. Зокрема саме він придумав, працюючи провідним інженером ІВМ, як записувати і зчитувати інформацію із жорстких дисків.

“Кожного разу, як включаємо компʼютер – починає працювати щонайменше 7 винаходів українця Романківа. Його імʼя занесення до галереї слави у США”, – розповів Юрій Юзич.

Любомир Романків народився у 1931 році на Львівщині. З 12-ти років став членом тогочасного таємного Пласту, який під нацистською окупацією діяв під легальною назвою “Виховні спільноти української молоді” (ВСУМ).

Після Другої світової війни продовжив своє пластування, вступивши у 1946 році до Пласту в баварському місті Берхтесгаден.

Ще в Німеччині пройшов усі можливі тоді вишколи пластових виховників – новацьких та юнацьких. А переїхавши до Канади, паралельно із будуванням своєї професійної карʼєри, став співорганізатором Пласту в Едмонтоні. Більше 10 років загалом присвятив виховній праці у Пласті, працюючи із дітьми безпосередньо (після переїзду до США у 1958-1961 роках був ще юнацьким виховником у Бостоні).

“Саме Любомир вперше не лише теоретично поставив задачу розгортання Пласту по всій Україні, але організував системне фінансування цього проєкту у перші 5 років. Опісля цю ініціативу підхопив Богдан Гаврилишин”, – розказав Юрій Юзич.

Любомир Романків тричі обрався Начальним Пластуном (1997-2016 рр.). За значну пластову працю нагороджений орденами св. Юрія в сріблі та золоті.

Начальний Пластун стоїть на чолі Українського Пласту як уособлення його ідейної та устроєвої єдності, його безперервної дії і традиції. Він є ідейним провідником Українського Пласту та його почесним представником.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #любомир романків
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Олег Шупляк: «Головними в житті я завжди вважав три речі: роботу, роботу і ще раз роботу»
14:20, 26 Червня, 2024

Олег Шупляк: «Головними в житті я завжди вважав три речі: роботу, роботу і ще раз роботу»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: