ПДВ як крали, так і крадуть. Чуда не сталось

Опубліковано:
26 Листопада, 2014 о 12:06

Керівництво Державної фіскальної служби затягнуло звичну пісню: у недавньому минулому ви жили дуже погано, тому що бандитський режим крав ваші гроші з бюджету десятками мільярдів.

Що, на думку чиновників, має означати: але зараз у владі виключно чесні та порядні люди, вони, зрозуміло, не крадуть ні копійки, тому ви зараз живете просто прекрасно. Як, хіба не чудово? Дивно …



 

Складно інакше трактувати свіжа заява глави Госфіска Ігоря Білоусова в інтерв’ю радіо “Голос столиці”. Тільки в минулому році і лише через махінації з ПДВ з бюджету було вкрадено 70 млрд грн. Тобто у кожного українця в минулому році вкрали по 1500 гривень. Відмовитися від податку не можна, бо тоді погано будуть сполучатися фінансові системи України та Європи, можна лише поліпшити його адміністрування, і Госфіск намір займатися саме цим.

Але ось що цікаво. Торік фінансово-економічний блок Кабміну справлявся з виконанням передбачених бюджетом витрат. При Сергія Арбузова скорочувалася і заборгованість бюджету по ПДВ, і обсяги збору цього податку за рахунок все більшої автоматизації його відшкодування. А що ж відбувається зараз?

Бюджет хронічно недовиконується. І чим далі, тим бюджетна дірка більше. Навіть з урахуванням березневого секвестру доходи загального фонду бюджету в січні-вересні виявилися на 5% менше запланованих. Падають збори і податків, і митних платежів. І, що найцікавіше, саме недобір по ПДВ вкрай високий: Державної фіскальної службі вдалося зібрати тільки 86% від запланованого.

Цього року щомісяця збирається тільки 6,7 млрд грн ПДВ, тоді як минулого було 7,1 млрд на місяць. Але якщо в минулому році зібрали понад 85 млрд грн ПДВ і ще 70 млрд грн, як запевняє Білоус, вкрали, то що ж відбувається зараз? Або Білоус з колегами крадуть ще більше грошей (тоді чому вони соромливо замовчують про це?), Або всі звинувачення головного фіскала України – не більше ніж страшилка для обивателів. З тим же успіхом він міг би розповісти про вкрадені 700 млрд грн, і це звучало б настільки ж правдоподібно.

І, якщо вже згадувати про адміністрування ПДВ. Цей податок дійсно складний, його адміністрування – непросте завдання, і помилки, свідомі чи несвідомі, завжди будуть з’являтися – така природа цього податку. Рішенням є автоматизація процесу відшкодування, що дозволяє виключити і багато несвідомі помилки, і істотно знизити корупційну складову.

Так от, якраз у часи Арбузова автоматизація податку на додану вартість швидко зростала. На початок цього року вона підходила до 80%, і тільки 20% випадків вимагали втручання інспекторів. Але відразу ж після зміни влади відшкодування ПДВ було зовсім зупинено. Нова влада тоді голосно заявляли, що зараз вони накриють всі схеми маніпуляції з цим податком, за рахунок яких, як виявляється, з бюджету пропадали десятки мільярдів гривень на рік. Два місяці весь процес стояв. І чого вдалося домогтися? Донарахувати з ПДВ всього трохи більше півмільярда гривень. А де ж, питається, всі ті величезні обсяги несплачених податків, про які досі говорить Білоус?

У нинішніх властей улюблена відмовка – це війна. Через неї, мовляв, і податки не дозбираються, і всі інші неприємності в країні відбуваються. Але, як розповідав раніше той же Білоус, в зоні АТО були знищені близько 600 підприємств. Чимале число, але зовсім не критичне для економіки України.

І не варто забувати, що є у світі країни, що перебувають у стані перманентної війни довгі роки і десятиліття, і при цьому вони можуть і нормально розвиватися, і мати стабільну фінансову систему, і збирати всі податки. Досить поглянути на Ізраїль, з середини минулого століття знаходиться в облозі, що не заважає цій державі бути безумовним лідером на Близькому Сході і цілком розвиненою державою навіть за мірками Європи. Чиновникам варто було б уважніше вивчити цей приклад і перестати шукати виправдання власної поганій роботі, пишучи казки про міфічні гріхи попередників, підступи агентів спецслужб тощо.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Інтерв'ю
Інтерв'ю з випускницею ТНПУ Христиною Луцик
19:13, 7 Жовтня, 2024

Христина Луцик: кожен день — це боротьба за життя. Інтерв’ю з випускницею ТНПУ

ТОП новини тернопільщини: