У Збаражі відкрили оновлений пам’ятник Адаму Міцкевичу. Датується монумент кінцем ХІХ століття. Двічі він ставав каменем спотикання. Вперше пам’ятник зруйнували під час польсько-українського конфлікту 1919 року, вдруге – війни з більшовиками 1920 року скинули у річку.  Згодом його відновили та встановили у замковому парку. Однак цього разу монумент зруйнував час. Лише у 2015 році його вдалось відновити зусиллями заповідника «Замки Тернопілля», фундацією «Мости», Посольством Республіки Польща в Україні та іншими організаціями.

 



В урочистому відкритті взяли участь представники влади, чисельна делегація з Польщі, історики, місцеві жителі. За їх словами, пам’ятник відтепер стане символом  примирення двох народів, а також подальшої співпраці. Зокрема, сторони домовились про спільне відновлення інших пам’яток культурної спадщини – замкової каплиці у Бережанах, пам’ятника жертвам репресій польським воїнам у Зборові та дерев’яної каплиці у Поморянах.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: