«Опілля» підтримало видання книги про унікальну борщівську вишивку

Опубліковано:
9 Квітня, 2024

Автентична борщівська вишиванка славить Україну і її традиції на весь світ. Поширенню цієї слави сприяє і Опілля. Тернопільська пивоварня підтримала видання книги «Ґорсики з Борщівського краю. Колекція Віри Матковської».

Борщівська народна вишивка внесена до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України. Особливо відомі жіночі сорочки із домотканого конопляного полотна, густо розшиті чорними вовняними нитками. Так у світі вишивали тільки в одному регіоні Тернопільського краю – на Борщівщині. При цьому використовували десятки унікальних технік, частина з яких, на жаль, уже втрачена. Однак борщівська вишивка – це ще й неймовірне багатство кольорів, якими наші предки стібок до стібка прикрашали практично весь свій одяг. Його раритетні зразки Віра і Анатолій Матковські власним коштом збирали десятиліттями. Нині це найповніша в Україні та світі колекція борщівської вишивки. Вона охоплює період із ХІХ до середини ХХ століття. У колекції – близько півтори тисячі автентичних жіночих і чоловічих вишитих сорочок, запасок, спідниць, кожушків. Усі вони мають неоціненну культурну, мистецьку та історичну цінність, бо несуть у собі сакральний символізм і традицію багатьох поколінь українців. Є у колекції й вишиті ґорсики – так на Борщівщині називають безрукавку, яку жінки одягають поверх сорочки. Надрукувати ілюстровану книгу «Ґорсики з Борщівського краю. Колекція Віри Матковської» допомогла пивоварня «Опілля».

«Це вже друге з 2019 року видання цієї книги. Зараз дуже зріс попит і на схеми вишивання, і на книги, бо всі хочуть якомога більше знати про автентичне українське мистецтво – борщівську вишивку. Фотоальбом про ґорсики перевидали у тому числі завдяки «Опіллю», яке з нового тиражу замовило 200 екземплярів. Ми дуже цінуємо таку зацікавленість компанії. Тому на початку книги й зробили спеціальну відзнаку «Подяка у створенні альбому». Вдячність висловили і ТОВ «Пивоварня «Опілля», – каже Анатолій Матковський.

Тернопільські броварі підкреслюють, що підтримати таке видання для них було природно.

«Гасло нашої пивоварні – «Цінуй традиції. Цінуй справжнє!». Очевидно, що «Опілля» мало допомогти видати книгу про справжній традиційний вишиваний одяг українців. Як у пивоварінні ніщо не може бути кращим за натуральність процесу і складу напою, так і в автентичній народній вишивці – прекрасне все. Тому як соціально відповідальна компанія ми з задоволенням допомогли видати фотоальбом, з якого сучасні і прийдешні покоління дізнаватимуться про справжню культуру українців», – наголосили на «Опіллі».

200 екземплярів книги, пояснюють у компанії, використають не тільки для працівників і внутрішнього вжитку.

«Опілля» веде активну зовнішньоекономічну діяльність, розширюючи географію постачання своєї продукції в Європі і США. Двомовний фотоальбом з українською та англійською версією стане доброю презентацією у світі автентичної культури України і Тернопільщини, звідки родом натуральне, зварене традиційним способом роздільного бродіння справжнє пиво «Опілля», – відзначають броварі.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #вишиванка, #горсинки, #опілля
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: