“Новоспечений” депутат Олег Барна вперше брав участь у засіданні фракції (ФОТОФАКТ)

Опубліковано:
2 Листопада, 2014 о 18:39

З дня голосування на дострокових парламентських виборах пройшло п’ять днів, а переговори про створення коаліції все ще тривають. Партнери не можуть домовитися про новий склад Кабінету міністрів.  

 



“Народний фронт”, який виграв парламентські вибори за партійними списками, хоче отримати в уряді посади міністра фінансів, міністра юстиції, міністра Кабінету міністрів і міністра внутрішніх справ. У партії “Блок Петра Порошенко” з такими умовами не згодні.

 


 

В даний час в переговорах про формат майбутньої коаліції беруть участь три політичні сили – Блок Петра Порошенко, Народний фронт і Самопоміч. Йдуть консультації і з Радикальною партією Олега Ляшка, і “Батьківщиною”.

 

Поки учасники переговорного процесу узгодили два важливих пункти домовленостей: до коаліції можуть входити лише фракції, в депутатське об’єднання не прийматимуть нардепів, які голосували за диктаторські закони від 16 січня і одіозних особистостей на кшталт Олеся Довгого. Вирішили, що депутати нової парламентської більшості першим ділом проголосують за новий закон про вибори народних депутатів, що передбачає їх проведення за пропорційною системою і відкритими партійними списками, а також за зняття депутатської недоторканності. Терміни завершення переговорів не береться прогнозувати жодна з політичних сил. Раніше Петро Порошенко відводив на них 10 днів, тобто, приблизно до 5 листопада. В п’ятницю, 31 жовтня, президент зібрав свою фракцію, щоб повідомити про майбутні кадрові рішення. Решта питань майбутні нардепи обговорювали вже без нього.

 

Яценюка в прем’єри  

 

Порошенко приїхав на засідання фракції в “Мистецькому арсеналі” в 12:00 разом з Віталієм Кличко, який очолював передвиборний список БПП. Президент попросив присутніх майбутніх нардепів і майбутню коаліцію підтримати Арсенія Яценюка на посаду прем’єра. При цьому Порошенко зазначив, що багато новообрані нардепи пропонували висунути на цей пост нинішнього віце-прем’єра Володимира Гройсмана. “Але сьогодні країна повинна об’єднатися”, – сказав Порошенко, і додав, що саме з цієї причини він підтримав Яценюка. Президент привітав Блок з “переконливою перемогою” на парламентських виборах. Не забувши при цьому відзначити, що “Народний фронт” Арсенія Яценюка став “лише володарем срібної медалі” на виборах. Виступивши перед фракцією, Порошенко одразу ж поїхав з Арсеналу.

 

Не затримався навіть для запитань. Разом з ним засідання покинув і Віталій Кличко. Перед тим, як сісти в автомобіль, Кличко лише сухо привітався з журналістами. Співрозмовники “Української правди” в БПП ​​розповідають, що з недавнього часу між Порошенком і Кличко пробігла чорна кішка. У президії першого засідання фракції було декілька людей – секретар партії Максим Саврасов, головуючий на засіданні Юрій Луценко, Володимир Гройсман та Юрій Стець. Саме вони – ключові претенденти на керівні посади в парламенті. Кандидатура Юрія Луценка, за даними співрозмовників “Української правди” в БПП, розглядається на пост глави фракції. Володимиру Гройсману, швидше за все, запропонують посаду спікера Ради, але під час цього засідання фракції його прізвище в такому контексті не звучала. За даними УП, “Народний Фронт” теж претендує на спікерське крісло. У партії вважають, що кращого кандидата, ніж нинішній глава Верховної Ради Олександр Турчинов попросту немає.  

 

Перший опір  

 

Спочатку установчого засідання фракції Юрій Стець зачитав майбутнім депутатам список з п’яти кандидатур на посаду заступників голови фракції. Першим заступником запропонований Ігор Кононенко – людина з найближчого оточення Петра Порошенко, його бізнес-партнер, з яким той познайомився ще під час навчання в Васильківському військово-технічному училищі. Ще один кандидат на посаду заступника глави фракції – Віталій Ковальчук, який пішов з партії УДАР і керував центральним штабом БПП на виборах. На посаду заступника розглядають також Андрія Павелко – екс-нардепа від “Батьківщини”, керівника Дніпропетровського і куратора Запорізького обласних штабів БПП. Ще одним заступником може стати Тарас Кутовий. У 2012 році він обирався нардепом від УДАРу в 151 окрузі Полтавської області. По цьому ж округу Кутовий виграв і дострокові вибори.

 

Під час засідання деякі майбутні члени президентської фракції висловлювали невдоволення тим, що кандидатури потенційних заступників зачитали тільки на самому засіданні – без обговорення напередодні. За словами члена БПП Павла Розенко, Сергій Лещенко під час засідання вийшов за трибуну фракції і запропонував кандидатуру Мустафи Найєма в якості одного із заступників голови фракції. Другою причиною для невдоволення майбутніх депутатів стало коаліційну угоду БПП, яке раптово для всіх було опубліковано на партійному сайті в середу вранці. “Ми підняли питання про те, що документ був спущений зверху, і ми змушені були з ним ознайомитися лише після опублікування в ЗМІ, на що керівники фракції відповіли, що напередодні документ розіслали всім. Але вийшло так, що багато хто його не отримали”, – каже УП співрозмовник в партії Порошенко. Розрядити обстановку спробував Микола Томенко. Він заявив, що партії, що претендують на створення коаліції в новій Раді, повинні виступити єдиною командою, щоб “не стати жертвами донецьких і чернівецьких”.  

 

Перші рішення  

 

В результаті, на фракції прийняли рішення, що Світлана Заліщук та Ростислав Павленко зберуть пропозиції від депутатів та громадськості і доопрацюють коаліційну угоду, запропоновану БПП. Ще одна пропозиція від нардепів- провести внутрішнє розслідування в партії з приводу резонансних округів, де у БПП або не було своїх кандидатів, або був низький результат. Цю ідею підтримав Борис Філатов, заступник голови Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського. Філатов – один з самовисуванців, який вже написав заяву на вступ у фракцію БПП. Ще одним рішенням було створено робочу групу з підготовки до першого засідання Ради. До неї увійшли близько десяти чоловік. Процес формування фракції БПП триває. Уже зараз вона налічує 150 осіб. Заяви про вступ в президентську фракцію крім Філатова написали ще близько 18 самовисуванців. В їх числі Петро Юрчишин, Дмитро Добродомов, Сергій Мельник. Юрій Луценко також запевнив, що у фракцію не приймуть одіозного Олеся Довгого, як мінімум тому, що у того особисті рахунки з Віталієм Кличко. Не поспішають входити до складу майбутнього депутатського об’єднання та брати Балоги. Переговори про створення коаліції тривають. Про те, домовився Чи Яценюк з Порошенком про бажаних портфелях – міністра юстиції, фінансів і внутрішніх справ – депутатам так і не сказали.  

 

Марія Жартовська, УП 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Інтерв'ю
«Все почалося з малини»: військовий з Тернополя створив найбільший ягідний кооператив та відкрив «Сокарню»
20:10, 23 Жовтня, 2024

Військовий з Тернополя створив найбільший ягідний кооператив

ТОП новини тернопільщини: