Нова система паркування у Тернополі позбавила УБД звичних пільг

Опубліковано:
25 Серпня, 2024 о 17:00
паркування
Паркування. Фото з відкритих джерел.

Впровадження електронної системи паркування у Тернополі призвело до несподіваних наслідків для учасників бойових дій (УБД). Про це пише Ровесник.

Олег, ветеран російсько-української війни, зіткнувся з неприємною ситуацією, яка підсвітила проблеми в новій системі.



“Я завжди паркувався безкоштовно, показуючи своє посвідчення УБД паркувальнику. Але тепер, коли паркувальники зникли, я отримав штраф у 300 гривень. Це було для мене справжнім шоком”, – розповідає Олег.

Зміни в системі паркування

Ще 27 жовтня 2023 року  на сторінці ТМР з’явилось роз’яснення щодо питання про те, як учасники бойових дій можуть користуватись послугами з безкоштовного паркування у Тернополі.

Із запровадженням у Тернополі онлайн-сервісу оплати за паркування через додаток “е-Тернопіль” ця система охоплювала 11 паркувальних майданчиків міста, а також спеціальні зони біля Залізничного вокзалу та РК “Maxim”.

Спочатку здавалося, що пільги для УБД збережуться. Мар’яна Зварич, начальниця управління цифрової трансформації та комунікацій зі ЗМІ Тернопільської міськради, зазначала:

“Щодо учасників бойових дій — Законом не передбачені пільги у вигляді безоплатного користування парковкою, але оператор паркування самостійно надає пільгу на одну годину безкоштовного паркування при наявності посвідчення УБД”.

Саме такими пільгами, очевидно, і користувався пан Олег.

Проте, зі зміною паркувальних правил у серпні 2024 року кардинально змінилися і правила парковки для ветеранів. Олег зіткнувся з ситуацією, коли ця пільга вже не спрацювала:

“У муніципальній службі мені сказали, що пільг для УБД немає, і штраф виписаний законно. Я не розумію, як так сталося, чому ніхто не зміг проінформувати про завершення пільг належним чином, завчасно, аби це не ставало несподіванкою”.

Пошук рішень

Ситуація, що склалася, вимагає системного вирішення. Учасники бойових дій, які звикли до певних пільг, опинилися в складному становищі.

“Я хочу знати, чи будуть повернуті пільги УБД за паркування хоча б частково. Як нам тепер користуватися послугами з безкоштовного паркування у Тернополі?” – запитує Олег.

Наразі справа залишається невизначеною.

Важливо також зазначити, що згідно з Законом України “Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні”, передбачено виділення місць для безоплатного паркування транспортних засобів, якими керують водії з інвалідністю або які перевозять осіб з інвалідністю. Це може стати основою для розширення пільг і на учасників бойових дій.

Саме до цього документа апелювала Мар’яна Зварич у відповідь на наш запит стосовно ситуації. Також посадовиця наголосила:

“Чинне законодавство України передбачає безоплатне паркування лише осіб з інвалідністю на спеціально відведених місцях… Інші пільги на безоплатне паркування не передбачені, і здійснюється на загальних підставах”.

Ситуація в Тернополі демонструє, що впровадження нових технологій має відбуватися з урахуванням інтересів усіх груп населення, особливо тих, хто має право на соціальні пільги. Міська влада та громадськість мають спільно працювати над вирішенням цієї проблеми, забезпечуючи справедливе та зручне користування паркувальними послугами для всіх мешканців міста.

Раніше ми писали про те, що з 2 серпня в Тернополі не буде паркувальників.

Із 2 серпня в Тернополі не буде паркувальників

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #електронне паркування, #Паркування у Тернополі, #пільги убд, #учасники бойових дій, #штрафи
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: