Невже скоро хоронитимемо євро?

Опубліковано:
27 Жовтня, 2014 о 10:42

Останнім часом з єдиною валютою твориться щось не зовсім зрозуміле. Звичайно можна багато списати на те, що через події в Україні розвалилось багато європейських планів, але це не єдина причина такого стрімкого і не зовсім обгрунтованого падіння. Банкіри Deutsche Bank оприлюднили страшний прогноз: у найближчі два роки євро може стати дешевше долара, а капітали почнуть тікати з Європи в США.




Заходи ЄЦБ по розкручуванню інфляції і порятунку економіки Старого Світу від рецесії можуть дорого коштувати європейській валюті. Згідно з прогнозом німецького банку, опублікованого минулого тижня, курс євро до долара до кінця 2017 може вперше за десятиліття впасти нижче паритету – до $ 0,95. Поки це найпесимістичніша з озвучених оцінок перспектив євровалюти. Хоча ослаблення курсу євро пророкують всі експерти без винятку. В британському банку HSBC говорять про його падіння до кінця 2015 р до $ 1,19, а в Barclays чекають, що курс просяде до $ 1,1. Найбільш солідарні з аналітиками Deutsche Bank експерти Goldman Sachs. Вони вважають, що до зими 2017 курси долара і євро досягнуть паритету.


На курс єдиної валюти буде тиснути відразу кілька факторів. По-перше, долар увійшов в довгострокову фазу зміцнення. Коливання його курсу відбуваються на основі довгострокових циклів, які тривають від семи до дев’яти років. Враховуючи, що останній раз євро падав до історичного мінімуму в $ 0,83 в 2000 р, час для зміцнення валюти янкі якраз настав. По-друге, через величезний торговий профіцит, який щорічно сягає близько $ 400 млрд, в Європі накопичився надлишок грошової маси, який зараз нікуди інвестувати. Причина – політика дешевих грошей, яку проводить ЄЦБ, намагаючись запобігти рецесії в економіці Єврозони. На початку вересня глава Європейського центробанку Маріо Драгі заявив про зниження базової ставки до 0,05%. При цьому ставка за депозитами ЄЦБ опустилася до нового негативного значення – мінус 0,2%.

 

Саме через це інвестори незабаром можуть почати виводити капітали з Європи, щоб вкласти їх у більш високоприбуткові активи за кордоном. А ще потрібно врахувати і наміри американського регулятора підняти облікові ставки вже на початку наступного року, що зробить США ще більш привабливими для інвесторів. У період глобальної нестабільності світові інвестори завжди віддають перевагу американському ринку, тому можна очікувати переведення частини капіталів в США. Швидше за все, вони також будуть розглядати і Азійський регіон. Так що протягом найближчих двох років Старий Світ має всі шанси перетворитися на найбільшого експортера капіталу.


Звичайно, ці прогнози можуть і не справдитися. Вони є швидше сигналом для регуляторів про можливі ризики, і саме поява таких “страшилок” покликане запобігти настанню страшної дійсності. Побоювання можуть виявитися перебільшеними і цього разу. Першу хвилю відтоку капіталу з Єврозони очікували ще в червні цього року, коли ЄЦБ встановив негативну ставку за депозитами мінус 0,1%, однак цього не сталося. Але виключати, що капітал буде шукати більш прибуткове розташування, все ж не можна.


Що стосується України, то ми можемо навіть не помітити глобальної тенденції до ослаблення євро. Вартість єдиної валюти в нашій країні набагато більше залежить від “самопочуття” гривні та її вартості по відношенню до долара, ніж курсів на валютному ринку Forex. За січень-вересень на міжнародному ринку євро впав на 8,4%, а в Україні за цей же період зростання його вартості склав 56%.

 

Поки НБУ буде допускати неконтрольовані коливання курсу гривні до долара, вартість євро всередині України буде не надто залежати від зовнішнього ринку.


Фактично немає шансів, що наша країна зможе залучити ті капітали, які покидають Європу. Стан вітчизняної економіки дуже нестабільний, і через конфлікт і розрив торгових відносин з Росією її благополуччя багато в чому буде залежати від експорту в Єврозону. Але економіка останньої сама ось-ось загрожує сповзти в рецесію. Це значить, що відновлення може затягнутися, а капітали інвесторів будуть перетікати на менш ризикові ринки. Ще не цілком оговтавшись від кризи 2008-2009, європейська економіка наближається до нової кризи. Фіскальної інтеграції країн, по суті, так і не відбулося. Це викликає серйозні перекоси всередині об’єднання. Невирішені проблеми високого безробіття, низької інфляції, високого боргового навантаження.


До того ж приплив капіталів в нашу країну стане можливим тільки після припинення військових дій і повної стабілізації ситуації. Ймовірність того, що вже в 2015 р Україна зможе показати себе як перспективна для інвестицій країна зі стабільною політичною ситуацією і чітким планом дій, мінімальна. Довіра світових інвесторів доведеться завойовувати не один рік, переконуючи їх у надійності і стабільності.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Інтерв'ю
Інтерв'ю з випускницею ТНПУ Христиною Луцик
19:13, 7 Жовтня, 2024

Христина Луцик: кожен день — це боротьба за життя. Інтерв’ю з випускницею ТНПУ

ТОП новини тернопільщини: