Невидимі шахраї обікрали тернополян на 3 мільйони гривень

Опубліковано:
3 Грудня, 2015 о 18:13

Шахраї, які крадуть гроші з карток мешканців Тернопільщини, вже стали своєрідною легендою. Їх ніхто не бачить, але сліди їхньої діяльності виявляються у вигляді серйозно зменшеної кількості грошей на рахунках громадян без об’єктивних на те причин. І неважливо, чи на картці лежали “резервні” кількасот гривень, чи сума, якої вистачило б на новий автомобіль. При цьому повернути кошти практично неможливо, а проблему посилює ще й те, що люди, ігноруючи правила безпеки, часто самі дають аферистам необхідну інформацію про банківські картки. Статистика свідчить: від початку 2015-го року в ГУ Національної поліції в Тернопільській області зареєстровано 173 факти шахрайств, пов’язаних з електронними грошима, людям завдано збитків на суму 3 млн. 7 тис. 441 грн.!

Про те, що варто знати про можливості шахраїв та елементарні способи захисту від них, 30 листопада на прес-конференції в ГУ Національної поліції в Тернопільські області розповів заступник керівника департаменту безпеки Прикарпатського регіонального управління “ПриватБанку” Анатолій Сівчук.



 

– Які види крадіжок грошей з банківських карток найбільш поширені?

– Нині маємо справу з чотирма видами крадіжок – скімінг, кеш-трепінг, кардінг і несанкціоноване списання коштів з банківських рахунків.

Користуючись скімінгом, злодії викрадають спочатку інформацію з грошової картки – номер рахунку чи пін-код, а тоді вже знімають гроші. Для цього, наприклад, на банкоматі злодії встановлюють замасковану міні-камеру, що знімає дії клієнтів, у тому числі й введення пін-коду. Водночас до місця, куди вставляють картку, прилаштовують спеціальний мініатюрний пристрій, що зчитує та копіює інформацію про рахунок з магнітної стрічки. Ще один варіант, окрім камери, – на клавіатуру з цифрами накладають точну копію, що також фіксує пін-код користувача. Отримані дані злочинці переносять на чисті картки й знімають деінде гроші з картки власника.

Кеш-трепінг – це виготовлення устаткування, що накладається на банкомати для зчитування інформації або для затримки грошей при їх видачі. У такому випадку, як правило, злочинці перебувають поблизу банкоматів і стежать за людьми, які знімають гроші. Наприклад, людина ввела пін-код, гроші з картки знято, але вона їх не отримала. Тоді власник картки йде з цією проблемою до працівників банку, а тим часом до банкомата підходить шахрай, знімає встановлене ним устаткування і забирає готівку.

Найпоширеніший вид шахрайства – кардінг. Шахраї шляхом обману дізнаються пін-коди, номери карток, СVV2-коди (три цифри зі зворотного боку картки. Використовуючи їх і пін-код, можна здійснювати покупки в інтернеті, – авт.).

– Чи є більшою ймовірність “атаки” шахраїв, якщо на рахунку вагома сума?

– Ні. У більшості випадків шахраї навіть не знають, скільки грошей на рахунку. “Атаки” спрямовані не на конкретного клієнта і не на конкретний рахунок, мета шахраїв – отримати доступ до максимальної кількості карткових рахунків. У нас зафіксована максимальна сума крадіжки 110 тис. грн. Жертвою шахраїв стала тернополянка. Їй зателефонували за звичною схемою: “Ваш син скоїв ДТП, потрібні гроші, щоб залагодити справу”. Жінка зняла з карток і віддала всі кошти, що мала.

– Які правила безпеки громадяни порушують найчастіше?

– Для початку необхідно з’ясувати, які операції з картками доступні громадянам і, відповідно, шахраям. Умовно їх можна поділити на операції зі зняття готівки і торгові операції, наприклад, оплата товарів або послуг. Зняття готівки завжди відбувається за наявності картки, а точніше – через зчитування даних картки будь-яким пристроєм, наприклад, банкоматом, такі операції також вимагають введення пін-коду. А громадяни часто замість того, щоб запам’ятати, записують пін-код у мобільні телефони або зберігають записаний пін-код на чомусь разом з карткою чи на самій картці. Розголошують також зовнішні дані картки: її номер, термін дії і CVV2-код, а шахраям, як правило, цього достатньо.

– Чи варто заводити окрему картку для розрахунків в інтернеті?

– Так, це дуже дійово, особливо для тих, хто часто розраховується в інтернеті, а також для тих, у кого на основному картковому рахунку досить великі суми. За допомогою згаданої картки можна повністю блокувати проведення будь-яких операцій у мережі та активувати її тільки на момент розрахунку.

– Іноді в мережі доводиться публікувати номер картки, наприклад, для благодійного збору коштів. Чи може це призвести до втрати грошей?

– У такому випадку самого лише номера картки недостатньо для проведення будь-яких операцій. Крім нього, потрібно знати її термін дії та CVV2-код, тому, розмістивши в мережі лише номер картки, громадянин не піддає себе небезпеці.

– Чи реально повернути хоча б частину коштів, викрадених шахраями?

– Нам вдалося повернути тернополянам 278 тис. грн., але це дуже мало порівняно з тим, що шахраї викрали. Наше завдання – максимально швидко заблокувати картку особи і передати всю необхідну інформацію правоохоронцям, але це у випадку, якщо потерпілий відразу зателефонує до банку. За гарячими слідами ще є можливість врятувати гроші, а через певний час це вже неможливо.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: