На Тернопільщині громадськість перевіряє роботу судів

Опубліковано:
16 Лютого, 2016 о 23:03

Затягування часу розгляду справи, недотримання розкладу судових засідань, у більшості районних судів відсутні повноцінні умови для очікування і роботи із взірцями документів –  це неповний перелік скарг, які зібрали громадські активісти упродовж масштабного дослідження, яке тривало два з половиною місяці.   

 



У дослідженні взяли участь усі без винятку 20 судів Тернопільської області. З 01.11.2015 по 15.01.2016 р. опитано 2443 відвідувачів судів Тернопілля, зокрема зафіксовано анонімні оцінки 248 відвідувачів Апеляційного суду Тернопільської області, 239 відвідувачів Господарського суду Тернопільської області, 240 відвідувачів Адміністративного суду Тернопільської області, 260 відвідувачів Тернопільського міськрайонного суду, а також 1455 відвідувачів 16 районних судів Тернопільської області.

 

“Ми проводимо незалежне опитування відвідувачів – позивачів, відповідачів, свідків, потерпілих, адвокатів, прокурорів, юрист-консультантів, офіційних представників, супроводжуючих осіб  тернопільських і районних судів. Опитування здійснювалося  за допомогою карток громадянського звітування. Усі запитання згруповані довкола шести змістових блоків: доступність суду, зручність та комфортність перебування у суді, повнота та ясність інформації, дотримання термінів судового розгляду, якість роботи працівників апарату суду та якість роботи судді. Це масштабне дослідження відбувається за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Проекту «Справедливе правосуддя», – каже заступник керівника проекту «Соціальне партнерство між громадськістю та судами Тернопільської області»,  кандидат психологічних наук Андрій Гірняк.

 

Ініціювали проект дослідження роботи судів представники громадської організації «Інтелектуальний штаб громадянського суспільства». Він має назву «Соціальне партнерство між громадськістю та судами Тернопільської області» і його мета – з’ясувати  рівень якості надання судових послуг громадянам Тернопільської області.

 

– За попередніми спостереженнями, часто громадяни скаржаться на затягування часу розгляду справи, недотримання розкладу судових засідань.  Тому люди змушені тривалий час чекати, а умов для очікування немає – недостатньо лавок, крісел, коридори холодні і недостатньо освітлені, а туалети є тільки для працівників суду. Відтак  люди змушені шукати зручності за межами суду. Також громадяни, які взяли участь в опитуванні, незадоволені тим, що у суді немає терміналу для сплати судових зборів та штрафів.  Люди старшого й середнього віку кажуть, що інформаційними дошками і взірцями документів користатися незручно. Це стосується більшості районних судів ”, – зазначає Андрій Гірняк.

 

До проведення і аналізу дослідження долучені науковці. Вони разом представниками громадськості та координаторами проекту займатимуться кількісним і якісним аналізом одержаних матеріалів. “Узагальнені результати дослідження у другій половині лютого будуть надані головам і керівнику апарату суду для спільного напрацювання рекомендацій. А підсумкова репрезентація результатів дослідження відбуватиметься 8-9 квітня 2016 року під час Міжнародної науково-практичної конференції “Україна в умовах реформування правової системи: сучасні реалії та міжнародний досвід”, що організовується на базі юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету, –  каже заступник керівника проекту дослідження, представник ГО «Інтелектуальний штаб громадянського суспільства» Андрій Гірняк.

 

Тамта ҐУҐУШВІЛІ

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Інтерв'ю
Тернопільська митниця – надійний вибір для підприємців та компаній, які імпортують товари, – керівник Юрій Мацібора
21:35, 25 Жовтня, 2024

Тернопільська митниця – надійний вибір для підприємців та компаній, які імпортують товари, – керівник Юрій Мацібора

ТОП новини тернопільщини: