На Тернопільщині поширюється рослина, що викликає алергії та хвороби

Опубліковано:
24 Липня, 2024 о 17:13
амброзія полинолиста
Амброзія полинолиста.

На Тернопільщині поширюється рослина, що є потужним алергеном і може викликати різноманітні захворювання. Це амброзія полинолиста. Лікарі обласного лабораторного центру контролю і профілактики хвороб закликають жителів області бути обережними та уникати цієї рослини.

Амброзія полинолиста сходить наприкінці квітня – на початку травня. Її цвітіння починається у червні, а квітковий пилок в період цвітіння – із середини серпня до жовтня, має дуже високу алергенну дію.



«Зазвичай алергічна реакція на пилок амброзії нічим не відрізняється від алергії на будь-яку іншу рослину. Алергени, що містяться в пилку, руйнують захисний бар’єр слизових оболонок носа та очей, спричиняючи чхання, сльозотечу, кон’юнктивіт, погіршення зору, першіння в горлі, свербіж та почервоніння шкіри, підвищення температури тіла. В окремих випадках може бути набряк легень, ускладнення нападів бронхіальної астми та хронічних астматичних бронхітів. Дуже рідко пилок амброзії може провокувати нетипові симптоми: головний біль, втрату смаку та нюху, пригніченість або підвищену дратівливість, депресивний стан та погіршення сну», – кажуть медики.

Також фахівці обласного лабораторного центру контролю і профілактики хвороб розповіли, як боротися з алергією на амброзію.

«Найперше – усунути контакту з алергеном. Без цієї умови не допоможуть навіть найсильніші таблетки від алергії. Тому важливо знищити всю амброзію біля свого житла (зробити це потрібно ще до цвітіння, найбільш ефективний спосіб – вирвати рослини з коренем). Вдома потрібно регулярно проводити вологе прибирання, вичищаючи м’які меблі, килими та м’які іграшки, на яких може осідати пилок. У період цвітіння рослини не слід тримати вікна і кватирки прочиненими; білизну не слід сушити на вулиці; після прогулянки слід помитися, а одяг – регулярно прати», – кажуть медики.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #амброзія полинолиста
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: