На Тернопільщині працюватимуть над енергозбереженням

Опубліковано:
10 Жовтня, 2014 о 09:33

Розвивати область спільними зусиллями влади, місцевих громад, спонсорів та іноземних донорів. Спільний проект Європейського Союзу та Програми розвитку ООН на Тернопільщині діє з 2008 року. Відтоді вже завершилися два його етапи. За цей час, кажуть місцеві чиновники, в області  реалізували низку мікропроектів. Завдяки їм відновлювали школи та дитсадки, медпункти, а також дбали про водопостачання, довкілля та енергозбереження. Зараз проект вступає у третю фазу.




ОЛЕГ СИРОТЮК, голова Тернопільської облдержадміністрації:

«Те, що місцева громада визначає на місцевому рівні як ключова проблема, що в неї існує, вона розуміє, що для того, щоб це реалізувати вона має самоорганізуватися і внести свою частину коштів у спільне вирішення. Тоді ми отримуємо, коли проблема, спільними діями місцевого, локального рівня, обласного рівня і проекту ПРООН фінансується і вирішується».


До прикладу, в області, серед іншого, розпочали впровадження сільгоспкооперативів.  На Тернопільщині вже успішно діють два такі проекти. В Лосятині, Кременецького району для організації дрібних товаровиробників ще кілька років тому створили молочний кооператив. А трохи згодом у селі розпочали  вирощувати полуницю. Натомість у Старому Олексинці того ж району завдяки участі в проекті економлять енергію.


ЛЕОНІД БИЦЮРА, заступник голови Тернопільської облдержадміністрації:

«Власне, показове село, досвід яких в кожному, без перебільшення, районі можна показувати і демонструвати, яким чином може ініціативна громада на себе скерувати ресурс. Село, яких багато, середнє село, але зуміло поміняти повністю вікна, зуміло встановити 23 опори з елементами вуличного освітлення на сонячних батареях». 


ДЖЕЙСІНГХ САХ, міжнародний менеджер Проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду»:

«Тернопільщина не тільки продемонструвала гарні результати, але також може слугувати і прикладом для інших областей. І всі наші партнери на Тернопільщині на всіх рівнях показали дуже хороші результати і змінили життя на краще.  І ми сподіваємось на такі ж результати і у третій фазі».


До слова, саме проекти з енергозбереження місцева влада вважає доволі перспективними.


ВАСИЛЬ ХОМІНЕЦЬ, голова Тернопільської облради:

«Можливо, в нас буде інноваційний проект, ми вже вам так розкриваємо чуть-чуть карти,  – це встановлення сонячних батарей. Тобто, ми маємо шукати зараз заміну дорогим енергоносіям. Самий час і життя вимагає від нас якихось інноваційних в цій проблемі рішень. Я навіть не надіюся, а переконаний, що в нас будуть гарні результати».


Додамо, третю фазу Проекту в Україні впроваджуватимуть протягом 4 років. Загальний бюджет – майже 24 мільйони євро. Скільки перепаде  Тернопільщині, кажуть чиновники, залежить від ініціативності самих  громад. До слова, якщо раніше співфінансування з боку іноземних донорів становило майже половину, то тепер, каже Василь Хомінець – близько 70 відсотків. Решта ляже на плечі громади та місцевого бюджету.

 

Ірина Худобá

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Інтерв'ю
«Вчасна домедична допомога на полі бою – це врятоване життя як побратимів, так і своє власне», - бойовий медик
10:20, 21 Жовтня, 2024

«Вчасна домедична допомога на полі бою – це врятоване життя як побратимів, так і своє власне», – бойовий медик

ТОП новини тернопільщини: