Митець з Борщівщини, який розписує холодні стіни храму біблійними сюжетами

Опубліковано:
9 Грудня, 2015 о 17:34

Про що розповідають ікони?

 



Якщо вам коли-небудь доведеться бути в Борщеві, обов`язково відвідайте Собор Борщівської ікони Божої Матері. Розпис інтер`єру цього храму є одним із найкращих серед усіх церков Борщівщини. Від цієї краси і справді неможливо відвести очей. Одразу видно, що художник не пошкодував ані свого таланту, ані свого часу. А хто ж він, цей митець, який зумів так незвично і яскраво розписати холодні стіни храму біблійними сюжетами? Декілька років тому мені випала нагода познайомитись із цим майстром.

 

Олександр Бойко родом із Бучача, але сьогодні проживає у Свидовій Чортківського району. Про талант Олександра знають не лише жителі рідного села, замовлення надходять із різних куточків України. А те, що митець він і дійсно вправний, свідчать його роботи. Останніми роками займається виключно розписом храмів та реставрацією старих ікон. Щоб розмалювати один храм, потрібен рік, а то й більше. Ця робота надзвичайно копітка і виснажлива, а подекуди і небезпечна, адже працювати доводиться на високому риштуванні. За багато років звик і до цього. Найважче – розпочати розпис. Отут вже дійсно потрібен досвід і вправність. Та справа боїться умілого майстра, як відомо. І в цьому переконались усі, хто протягом року спостерігав за роботою маляра.

 

Представники церковного комітету, пригадують, коли вперше побачили Сашка, то не повірили, що він, такий маленький і худенький, впорається із таким обсягом робіт. Але щодня прихожани переконувались, що цей маленький чоловік має досить великий талант.

 

 

Настоятель собору отець Іван Яворський жартома називає його Олександром Великим:

– Сашко і справді людина з великої букви. Я спостерігав за ним, коли він розписував храм Івана Хрестителя у селищі цукровиків і був просто вражений його майстерністю. Тому запросив його  у наш собор. Роботи тут було непочатий край і ми думали що не впораємося і за два роки, але Саша сам, без будь-якої допомоги виконав усе за рік. Ми відмовилися від розпису складних орнаментів, які часто можна побачити у церквах, художник розмалював стіни виключно картинами з біблійними сюжетами. Уся Біблія в нас на стінах – від народження Ісуса Христа до його Воскресіння. Я бачив як вправно він працює пензлем: один штрих, другий на пустій стіні – і вже є обрис святого. Часто він додавав щось своє і від цього картини лише вигравали, – розповів отець Іван.- Сашко залишив тут частину своєї душі.

 

До речі, Олександр Бойко оздобив і капличку на подвір`ї собору. Та найбільша гордість храму – ікона Борщівської Матері Божої – неповторне творіння рук пана Олександра. Саме такою побачили Богородицю двоє жителів Борщева, про що й розповіли художнику. І той максимально точно постарався передати побачений образ Діви. Усі, хто прикладався до ікони і отримав зцілення, вважають її чудотворною, наділеною божественною силою проганяти зло та дарувати добро

 

За свою творчу біографію Олександр Бойко розписав уже безліч храмів, відреставрував чималоікон, в планах є ще багато задумів.

 

4 грудня в Соборі Успіня Пресвятої Богородиці вірні вшановуватимуть чудотворний образ Борщівської Матері Божої. Прийдіть на це свято,  помилуйтеся красотою розписаного собору, відчуйте на собі Божу благодать.

 

 

 

Історія об’яви Матері Божої у Борщеві

 

У XVII ст. Мати Божа об’явилася, як свідчить народний переказ і в Борщеві. На місці з’явлення Пресвятої Богородиці спочатку побудували дерев’яну капличку. Із 1757р. тут, як свідчать писемні джерела, стояла «…церква Різдва Христового, збудована із тесаного дерева, під гонтом…», а поряд «…невеличка дзвіниця на стовпах тільки, під дахом, критим гонтом…». На 1803р. всі ці споруди були в досить доброму стані. Ймовірно, ця церква припинила існувати в першій половині XIXст. тому, що в матеріалах з історії Борщева, датованих 1841р., уже не йде мова про неї. На її місці височів лише кам’яний хрест, який вріс у землю, і надгробки, які свідчили про те, що тут з часом виникло міське кладовище.

 

 

За народним переказом у 20-30р. XXст. на місці цієї церкви стояла невелика капличка з фігурою Матері Божої яку зірвали безбожники.

 

Із свідчень батьків Богуслави Колодовської відомо про те, що саме на цьому місці 9 травня 1939р., у день їхнього весілля, явилася Божа Матір. Чимало людей були свідками цього з’явлення. Усі вони бачили над криницею Божу Матір, яка їх благословляла. Пресвята Богородиця з’являлася на цьому святому місці ще неодноразово в неділі і свята, про що збереглося чимало свідчень сім’ї Степових.

 

За радянської влади криницю – живоносне джерело Божої Матері – закидали сміттям і землею. Сім’я Степових бачила як на місці засипаної криниці горів благодатний вогонь на Святий Вечір Різдва Христового. Тому її розкопали, почистили і користувались нею.

 

За незалежності України на місці явлення Божої Матері завдяки старанням митрофорного протоієрея о.Івана Яворського збудовано собор на честь Борщівської ікони Божої Матері. Проект собору зробив архітектор Віктор Бабій.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: