Місто козацької звитяги на Тернопіллі

Опубліковано:
19 Червня, 2016 о 10:23

Для всіх шанувальників мандрів та пригод… відкриваємо нові горизонти нашої країни.

 



Сьогодні відвідаємо місто козацької звитяги в Тернопільській області, яке відоме з чаcів національно-визвольної війни укpаїнcького наpоду під проводом Богдана Хмельницього. Про цікавинки Збаража – слухайте далі у «Філософії мандрів», – пише Ера медіа.

 

Офіційно Збаражу – понад вісімсот років. Вперше місто згадується в літописах тисячу двісті одинадцятого року. Однак, як каже Руслан Підставка, заступник директора з культурно-просвітницької діяльності заповідника «Замки Тернопілля», місто існувало і раніше.

 

Окрасою та візитівкою міста є замок, споруджений тут у першій третині сімнадцятого століття. Колись він був резиденцією литовських князів та польських шляхтичів. Зараз же, чудово збережений до наших днів, милує око туристів. Розповідає Руслан Підставка.

 

Саме Збаразький замок став відомим з чаcів національно-визвольної війни українців під проводом Богдана Хмельницього. Тоді, тисяча шістсот сорок девятого року облога оточених під Збаражем поляків козаками тривала півтора місяця. Облогу Збаража у своєму романі «Вогнем і мечем» описав польський письменник Генрик Сенкевич, пізніше на екранах зявилася одноіменна стрічка Єжи Гофмана.

 

Об­лога польського табору була знята 13 серпня після укладання Зборівського договору, який лише частково задовольняв потреби козаків. Руслан Підставка розповідає одну з легенд про порятунок поляків.

 

Руслан Підставка радить: у Збаражі обов’язково слід оглянути і монастир Бернардинів сімнадцятого століття.

 

Є у Збаражі ще один храм оборонного типу – Спасо-Преображенська церква, Розповідає Руслан Підставка.Відпочити ж від прогулянки містом можна у презамковому парку, закладеному наприкінці вісімнадцятого століття…

 

..українські обрії безмежні..

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: