Мінкульт створює комісію для моніторингу збереження Почаївської лаври

Опубліковано:
25 Травня, 2024 о 20:02
Почаївська лавра
Почаївська лавра, фото з мережі

Питання збереження та належного використання пам’яток культурної спадщини завжди стоїть на порядку денному для відповідних державних органів. Цього разу увага Міністерства культури та інформаційної політики України прикута до Почаївської лаври на Тернопільщині – одного з найвідоміших православних монастирських комплексів країни. Відомство утворило спеціальну комісію для перевірки стану збереження цієї визначної пам’ятки архітектури та культури.

Завдання та склад комісії

Згідно з наказом т.в.о міністра культури Ростислава Карандєєва, комісія має з 3 по 29 червня провести ретельну інспекцію нерухомого майна Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника. Зокрема, йдеться про комплекс споруд Почаївської лаври, який у 2003 році був переданий у безоплатне користування Українській Православній Церкві Московського Патріархату (УПЦ МП).



До складу комісії увійшли представники Мінкультури, самого Кременецько-Почаївського заповідника, науковці, фахівці з охорони культурної спадщини та представник ДСНС. Зокрема це:

  • начальниця відділу координації діяльності закладів культури департаменту культурної спадщини МКІП Ольга Рутковська (голова комісії);
  • директор Кременецько-Почаївського заповідника Василь Ільчишин і його заступник Ігор Деревінський;
  • представник ДСНС із Тернопільщини Віталій Гмиря;
  • працівниця заповідника Ольга Деревінська;
  • професорка Західноукраїнського національного університету Оксана Дячок;
  • головна спеціалістка відділу майна Мінкульту Тетяна Ромашко;
  • працівниця департаменту культури Тернопільської ОВА Наталія Собкович.

Прецеденти та сумніви

Рішення Мінкультури створити комісію для перевірки Почаївської лаври не є випадковим. Минулого року заповідник “Києво-Печерська лавра” розірвав договір з УПЦ МП про безоплатне користування цією визначною пам’яткою. Подібні кроки можуть стати прецедентом і для Почаївського монастиря, адже є сумніви щодо належного дотримання УПЦ МП правил користування культурними об’єктами.

Під час попередніх перевірок інших пам’яток, які використовувалися УПЦ МП, траплялися інциденти та сутички з прихильниками цієї церкви. Тож нинішня комісія має діяти максимально неупереджено та об’єктивно.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #перевірка, #почаївська лавра, #УПЦ МП
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Василь Тракало
09:43, 6 Червня, 2024

До професійного свята. Інтерв’ю з головою Тернопільської обласної організації НСЖУ Василем Тракалом

Блоги

ТОП новини тернопільщини: