Мед подорожчає на 50%: чому цього року пасічники зберуть значно менше врожаю
- Опубліковано: Катерина Мороз
- —
- 22 Серпня, 2025 о 17:19
Пасічники Тернопільщини об’єднуються і планують створити «Бджолиний центр», щоб не лише збирати мед, а й самостійно його переробляти та продавати за кордон. Вони шукають шляхи, як вийти на ринок Європи і не залежати від перекупників.
Про це розповідає “TeNews” із посиланням на “ZAXID.NET“.
Голова кооперативу «Бджолиний край» Ігор Буцик займається бджільництвом понад 10 років. Каже, що любов до цієї справи перейняв від батька.
«За освітою я музикант. Закінчив два вищі музичні навчальні заклади. Працював в Підгайцях. Мій батько займався бджільництвом, ця любов перейшла і до мене. Однак я не думав, що стану професійним пасічником. Та коли відкрив вулик, вдихнув запах меду, то зрозумів, що це моє», — розповідає він.
Окрім пасіки, Ігор працює старостою двох сіл у Підгаєцькій громаді. Зізнається, що лише бджільництвом утримувати сім’ю складно, однак виготовлення і продаж меду приносять додатковий прибуток.
До кооперативу «Бджолиний край» входять 15 родинних пасік, загалом близько 2000 бджолосімей. Тут працює 15 людей. Вони не лише доглядають за вуликами, а й виготовляють крафтові продукти: медові пастили та креми, квітковий пилок, воскові свічки, прополіс, настоянки, суміші горіхів з медом. Також виводять маток і виробляють пінополіуретанові вулики на продаж.
На базі цього кооперативу планують створити «Бджолиний центр», щоб переробляти мед за сучасними технологіями та відправляти його за кордон.
«Мед з нашої області переважно забирають перекупники. Вони їздять по всій Україні, купують медову продукцію, переробляють її за допомогою високотехнологічного обладнання і потім відправляють у Польщу та інші країни Євросоюзу. Відповідно, ціна на гурт нижча. Ми ж плануємо побудувати на Підгаєччині центр і придбати для нього необхідне обладнання, щоб самостійно переробляти мед, експортувати та заробляти на цьому», — каже Ігор Буцик.
Щоб продавати мед до Європи, його потрібно обробляти на спеціальному обладнанні. Продукт очищають від пилу та бульбашок, відстоюють при температурі 38–45°, видаляють пінку. Після цього проводять лабораторні тести на вологість, вміст антибіотиків тощо. Далі мед гомогенізують і фасують для транспортування.
Для цього потрібні значні інвестиції. Пасічники шукають міжнародні гранти та домовляються з місцевою владою про ділянку під майбутній центр.
Щороку кооператив зазвичай збирає 30–40 тонн меду. Однак у 2025-му сезон дуже слабкий: через холодну весну, пізнє цвітіння та заморозки багато бджолосімей загинуло.
«Можливо, ми цьогоріч за сезон зберемо лише 10 тонн меду. Все через погоду: весна і початок літа були холодними, соняшник та інші культури розквітли пізно. Через пізні заморозки багато бджолосімей загинули, тож і меду є набагато менше», — прогнозує Буцик.
Створення «Бджолиного центру» має допомогти пасічникам Тернопільщини не лише вийти на нові ринки, а й разом боротися з викликами, які загрожують їхній справі.
17:08, 28 Листопада, 2025
12:44, 24 Листопада, 2025
23:46, 21 Листопада, 2025