Маразм чи злочин? – Україна, схоже, не бажає виставляти на полі бою армію, що перевищує 50 000. Чому?

Опубліковано:
11 Лютого, 2015 о 11:48

Західні експерти: Поразка в Дебальцево може стати масштабнішою Іловайської. І винні вже відомі заздалегідь.

Про плани бойовиків оточити групу українських військ в Дебальцеве відомо вже не один місяць. Втім, розвиток подій на фронті свідчить, що у “сепаратистів” за прямої підтримки Росії все ж є шанс здійснити намір, про який українське командування було “попереджено” заздалегідь, – про це з Донбасу повідомляє журналіст британського The Indpependent Олівер Керол.



І вже сьогодні з місця подій Костянтин Реуцький деталізує картину:

Дебальцеве стає все більш схожим на Піски”, – пише очевидець.

І додає: “… поки словосполучення Дебальцевський котел – чистої води панікерство. Хоча” в горловині “між Троїцьком і Вуглегорськом вже зовсім не” АТО “, а те, про що ми читали в книгах про« Велику Вітчизняну ».

“Положення дуже складне, але підкріплення прибуває – ми це бачили. Вистоїмо Чи, залежить від кожного з нас”, – резюмує Реуцький, наводячи приклади героїзму поранених українських вояків, з якими поговорив у лікарні в Артемівську.

“Україні потрібно уряд, який не тільки говорить про” тотальну війну “

(Марк Галеотті)

Героїзм українських військових в надскладної ситуації відзначають і кілька західних оглядачів, які днями на сторінках впливових ЗМІ видали песимістичні сценарії розвитку подій для української армії. Ті ж оглядачі піддають нищівній критиці українське військове командування.

“Підтримувані Росією бойовики наступають поблизу Донецька, Луганська та Маріуполя. Скільки ще Київ зможе відбивати їх просування?”, – Запитують Майкл Вайс і Джеймс Міллер на сторінках популярного видання The Daily Beast. Автори переконані: бойовикам під силу оточити українських військових в Дебальцеве.

Якщо ця позиція впаде, сепаратисти об’єднають фронт, повністю убезпечать Донецьк і зможуть продовжити рух до подальших цілей”.

Похмурі реалії Дебальцевського напрямку деталізує вже згаданий Олівер Керол:

Ось чому це не Іловайськ. Тут тисячі українських солдат а не сотні, як у Іловайську. Тут набагато більше озброєння. Більше доріг для відступу. Сепаратисти знають, що це буде кривава баня. Про можливість оточення сепаратисти говорять багато місяців, а Іловайськ був імпровізацією , тому повинні бути відповідні плани. Це все не означає, що відведення військ, або масовані втрати виключені. Цей варіант навіть може здатися найбільш імовірним “.

Ситуація в Маріуполі, на думку Вайса і Міллера, не краще:

“Українські військові влітку говорили нам, що всі доступні військові ресурси підуть на зміцнення міста. Але тепер армія і добровольчі батальйони перекидають зброю і людей на два інших фронти. І при тому, що Новоазовськ вже захоплений сепаратистами, Маріуполь можуть відрізати з півночі та сходу” .

А від захоплення Маріуполя рукою подати і до перетворення “республік” бойовиків на цілком дієздатнапсевдо-держава (з портом і аеропортом) і до прориву в Крим, і до потужному економічному удару по Україні (бойовики фактично вже знищили промисловість Сходу) – попереджають автори.

Разом з тим відомого експерта з безпеки, професора Університету Нью-Йорка Марка Галеотті цікавить інше питання:

Як так сталося, що країну з більш ніж сорокамільйонним населенням ставлять на грань військової поразки кілька десятків тисяч бойовиків, нехай навіть озброєних до зубів Росією?

“Україна не може просто звинувачувати в своїх військових поразках лише Росію”, пише експерт на сторінках Business New Europe.

Що не так з українськими військовими планами? – Запитує експерт. Сам і відповідає: “Все”.

“Звичайно ж, Москва озброює бойовиків, полегшує надходження до них підкріплень, направляє радників, фахівців і навіть власних військових. Їх кількість, за різними оцінками, коливається від 9 до 4 тисяч. Але як би там не було – це одна військова бригада. Ну і що, що це елітні війська, десантники і морпіхи? Одна військова бригада не повинна бути вирішальною силою у війні проти країни з більш ніж 40 мільйонами населення “, – пише експерт.

“Зрештою, участь Росії досі було порівняно мінімальним – навіть не на рівні війни Росії проти Грузії, коли Москва атакувала країну, в дев’ятеро меншу України”, – додає експерт.

Причиною всіх поразок української армії, на думку Галеотті, є те, що “Київ не сприймає війну серйозно”.

Хорватія під час війни з сербськими повстанцями – виставила 150000 військових

Експерт нещадний у своїй критиці провалів керівництва і збройних сил України:

Немає стратегії, плану, який направляв би кожен аспект війни. Ставиться мета оточити Донецьк і взяти його змором? Тримати оборону і чекати, коли економічний і політичний тиск на Росію змусить її відмовитися від підтримки сепаратистів? А, може, наступ на бойовиків по всіх фронтах? “

“Важко навіть сказати, хто винен більше: військове керівництво або політичне, або командування військами. Всі ці ланки викликають питання”.

“Бойовий дух військ не є постійною величиною. Хоча деякі підрозділи – особливо” кіборги “- показали справжній героїзм”.

Москва досі має перевагу в розвідці. Частково це пояснюється перевагою в супутникових технологіях, але причиною є і наявність шпигунів в уряді”.

Експерт не знаходить пояснень, чому величезна країна, схоже, не бажає виставляти на полі бою армію , що перевищує 50000.

“Та ж Іспанія, країна порівнянного розміру, яка ні з ким не воює і входить в НАТО, має армію в 75 000Хорватія, як зазначав Джон Шиндлер, під час війни з сербськими повстанцями – виставила 150000 військових – при населенні, вдесятеро меншій населення України “, – пише Галеотті. Він радить Києву займатися війною, а не пропагандою і називає передумови перемоги у війні, яка зараз розгортається не на користь України.

“… Чітка стратегія, щоб у генералів можна було вимагати розробки плану її реалізації. Якщо для цього треба залучити іноземних експертів, то нехай так і буде. Потрібно і посилення контррозвідки. Але насамперед – Україніпотрібен уряд, який не тільки говорить про “тотальної війни”, але і готовий її вести “.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #АТО, #війна, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #Росія, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Інтерв'ю
«Вчасна домедична допомога на полі бою – це врятоване життя як побратимів, так і своє власне», - бойовий медик
10:20, 21 Жовтня, 2024

«Вчасна домедична допомога на полі бою – це врятоване життя як побратимів, так і своє власне», – бойовий медик

ТОП новини тернопільщини: