Мар’яна Москалюк: «Що пройшла до поліції, завдячую своїй впертості і заняттю… боксом»

Опубліковано:
7 Квітня, 2016 о 12:18

У Тернополі вже кілька тижнів працює нова патрульна поліція, на яку мешканці міста покладають великі надії. Хочеться сподіватися, що розчарування не буде, адже нові «копи» проходили жорсткий відбір і до їх лав потрапили справді найкращі. Серед них і поліціянтка 2-ої роти 1-го батальйону 23-річна Мар’яна Москалюк із Тернополя. Дівчина – за фахом юрист, кандидат у майстри спорту з боксу, а служити у поліції було її мрією з дитинства. Сьогодні вона – гість «НОВОЇ…»

 



– Мар’яно, чому ти вирішила піти у поліцію і звідки в тебе таке бажання?
– Думаю, це у мене в характері, бо маю загострене почуття справедливості. А служити в органах внутрішніх справ мріяла ще зі школи. З цією метою закінчила юридичний факультет Київської національної академії внутрішніх справ, майже чотири роки пропрацювала в службі охорони супермаркету «Сільпо». Займаюся спортом. Починала з кікбоксингу, а уже шість років займаюся боксом, є кандидатом у майстри спорту з боксу. Отож, як тільки почула, що в країні почався набір до нової патрульної поліції, не могла дочекатися, коли він нарешті буде в Тернополі. Тепер просто щаслива, що моя мрія збулася.

 

– Яка в тебе мотивація?
– Служити і захищати – такий, власне, й девіз патрульних поліцейських. Я прийшла працювати на благо міста, щоб люди побачили, що зміни в країні можливі, щоб могли звернутися за допомогою і знали, що вона буде.

– Коли стало відомо, що набір до патрульної поліції в Тернополі розпочинається з 14 жовтня 2015 року, якою була твоя перша думка?
– Я йду! Я була однією із перших, хто подав анкету, а тоді вже з хвилюванням чекала, коли покличуть на етапи відбору.

– Як проходив відбір? Було важко?
– Було важко морально, особливо чекати, чи запросять на наступний етап, а коли вже знаєш час, дату і куди маєш прийти, то вже спокійніше. Розуміла, що все залежить від мене, тому хвилювалася за кожен етап окремо – скласти тести, пройти медогляд, здати фізичні нормативи, пройти співбесіду…

– Який етап був найважчим?
– Найбільше переживала за особисту співбесіду, адже не знала, як сприймуть, що запитають.

– А якою була реакція, коли дізналася, що пройшла?
– Мені зателефонували з незнайомого номера, і я вже підсвідомо зрозуміла, що то з приймальної комісії. «Мар’яно, ми вас вітаємо і запрошуємо на навчання до патрульної поліції», – підтвердили у телефонній розмові мої здогадки. Я тоді якраз була на залізничному вокзалі і відразу купила квиток до Львова на 29 грудня, щоб подати документи. Хотілося кричати «ура!» на весь вокзал, але зупинило те, що навколо було багато людей (усміхається – авт.). Це була моя маленька, але така важлива перемога.

– Кому найбільше завдячуєш?
– Найперше – собі. Що виборола свою мрію. Я взагалі вперта і не здаюся, коли бачу труднощі або трапляються невдачі. У житті керуюся девізом: «Бачу ціль – не бачу перешкод». Завдячую також заняттю боксом. Бокс загартував мій характер, зробив мене сильною та впевненою у собі.

– А як проходила підготовка у Львові?
– Навчання було коротке – два місяці, але інтенсивне. Після кожної теми складали так звані квізи, а в кінці – іспити. Основними предметами були вогнева і тактична підготовка. Були також тренінги з ефективної комунікації, хоча, на мою думку, їх потрібно проводити постійно, як і тренінги з домедичної допомоги.

– Якими головними рисами має бути наділений сучасний поліцейський?
– На мій погляд, це відповідальність, оперативність, чесність. Нові поліціянти на відміну від попередників – внутрішньо більш вільні люди, які не бояться, дотримуючись закону та інструкцій, приймати самостійні рішення. Патрульний поліцейський також має бути справедливим, сміливим, ввічливим у ставленні до людей, повинен вміти їх слухати і зрозуміти.

– Напевно, вам уже не раз доводилося чути, мовляв, звикайте, ви вже на службі…
– Ми маємо бути на зв’язку 24 години на добу і сім днів у тиждень. Та це мене не лякає. Я до будь-якої роботи завжди ставлюся серйозно і відповідально.

– Як відчуваєш, ставлення людей до поліції змінилося?
– Коли почали штрафувати за порушення, то, зрозуміло, у декого з’явилося незадоволення, але загалом значна більшість громадян тільки вітає наведення порядку і однозначно нас підтримує. Ми – сервісна служба, а не каральний орган. Якщо порушник йде на контакт, поводиться культурно, то ми ставимося лояльно, а якщо не вперше створює аварійні ситуації або намагається уникнути покарання, – діємо рішуче. Паркування, мабуть, найбільш помітна для всіх робота. Ми поставили собі завдання звільнити місто від хаотично припаркованих автівок.

– За що затримуєте водіїв найчастіше?
– За неправильне паркування і водіння у нетверезому стані. Лише за перших десять днів роботи в Тернополі патрульні поліцейські склали 575 адмінпротоколів і виписали штрафів на суму 170 тисяч гривень. Звичайно, теорія – це не практика, тому будуть різні ситуації, до яких потрібно бути готовими, але сподіваюся, що ми справимося. Згодом про це можна буде поговорити більше.

 

Ірина КОШІЛЬ

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: