Якщо в людини є проблеми  з нирками, то варто звернути увагу на раціон харчування. Адже є продукти, які можуть покращити або погіршити роботу цього органу, – розповіли лікарі Тернопільського обласного центру контролю і профілактики хвороб.

За словами медиків, нирки фільтрують і виводять шкідливі речовини й продукти розпаду, забезпечують кальцієвий та водно-сольовий обмін. Якщо робота нирок порушена, то це може значно вплинути на організм.



«Які продукти для здоров’я нирок краще вживати якомога менше?

Варто помірно вживати тваринний білок, тому що нирки виводять продукти розпаду білків й на них іде надмірне навантаження. Тож лікарі рекомендують обмежувати кількість тваринних білків із розрахунку 1-1.2 г білку на 1 кг ваги. Це стосується м’яса, птиці, субпродуктів. Їх варто вживати, просто треба слідкувати за порцією. Варто виключити з раціону холодець та наваристі “міцні” бульйони.

Потрібно відмовитися від надмірно солоних продуктів. Для нирок така їжа дає додаткове навантаження, порушує водно-сольовий баланс і негативно впливає на артеріальний тиск. Варто обмежувати кількість солі в межах 4-5 г на день, включно з тією сіллю, яка вже міститься в продуктах. З раціону треба виключити солоні види сирів, копчену рибу й усі ковбаси, консерви, мариновані продукти, сухарики, чіпси та подібні снеки, солоні горіхи, оливки, соєвий соус, теріякі, кетчупи та інші магазинні соуси.

Необхідно зменшити вживання продуктів, багатих на фосфор, бо при хворобах нирок він може накопичуватись у надмірній кількості. Не варто їсти креветки та морепродукти, лосось, сардини та інша риба, куряча та індича грудка, сочевиця, йогурт, насіння гарбуза, молоко, кока-кола та низка інших солодких напоїв.

Обережно з вживанням кальцію, бо під час хвороб нирок він може бути у дефіциті або (тоді постраждають кістки), так і в надлишку (а це вже погано для судин і тканин). Дозовано слід вживати усі види сирів, кисломолочні продукти, кунжут і мак, консервовану рибу і сою.

Також дозовано варто вживати їжу з високим вмістом калію: банани, картопля, кабачки, гарбуз, диня, абрикоси та курага, чорнослив і родзинки, помідори, шпинат, броколі», – розповіли лікарі.

Однак, є чимало чсмачної їжі, яка навпаки, допоможе ниркам працювати краще:

«Це продукти з помірним вмістом кальцію, наприклад: горіхи, вівсянка, пшенична крупа, салатне листя, апельсини, інжир. Більшість овочів та фруктів: яблука, груші, сливи, персики, виноград, журавлина, чорниця та інші ягоди, морква, селера, солодкий перець, капуста, огірки та інша городина (але вищезгадані продукти з калієм варто споживати помірно). Варена та запечена риба, птиця, м’ясо (але пам’ятати про порції, щоб вписуватись у норму тваринного білка, але не перевищувати її). Варені крупи (рисова, пшенична, кукурудзяна тощо), хліб, макарони (бобові — у помірній кількості). Нерафіновані олії, горіхи, насіння», – кажуть медики.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #їжа, #нирки
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: