Комісія Мінкульту зафіксувала численні порушення охорони культурної спадщини у Почаївській лаврі

Опубліковано:
27 Липня, 2024 о 17:05
повернення Почаївської Лаври державі
Почаївська лавра. Фото: з мережі.

Міністерство культури та інформаційної політики України оприлюднило результати перевірки Почаївської лаври на Тернопільщині. Комісія, до складу якої увійшли представники Мінкульту, Кременецько-Почаївського історико-архітектурного заповідника та пожежно-рятувальної служби області, виявила численні порушення законодавства про охорону культурної спадщини. Про це пише Суспільне Тернопіль.

Самовільні зміни та недотримання договору

За даними комісії, користувач Почаївської лаври здійснив ряд несанкціонованих дій. Зокрема, було проведено “самовільний ремонт, прибудови, заміну конструктивних елементів, опорядження зовнішнього і внутрішнього інтер’єру та реставрацію пам’яток без відповідних дозволів та науково-проектної документації”. Ці дії призвели до “неналежного утримання пам’яток, втрати автентичних елементів опорядження, збільшення навантаження на конструкції”, що може негативно вплинути на структуру та автентичність об’єктів.



Крім того, комісія встановила, що користувач не дотримався вимог Договору про безоплатне користування комплексом споруд Почаївської Лаври від 12.12.2003 р. Зокрема, не було укладено охоронного договору з центральним органом культурної спадщини у встановлений термін.

Неузгоджені прибудови та реконструкції

Під час огляду території Свято-Успенської Почаївської лаври комісія виявила низку об’єктів, які не були передбачені договором про безоплатне користування. Серед них:

  • Прибудова тамбуру до центрального входу Успенського собору
  • Прибудови різного типу до Монастирських келій
  • Ремонтні роботи в галереях та Печерному храмі
  • Оновлення стінописів та заміна елементів інтер’єру в Успенському соборі
  • Прибудови до Троїцького собору та зміни в його конструкції
  • Нова одноповерхова прибудова до Надбрамного корпусу

Ігнорування вимог безпеки

Окремо комісія відзначила, що з 2004 року користувач ігнорує вимоги і приписи щодо виконання норм протипожежної безпеки. Це викликає серйозне занепокоєння, враховуючи історичну та культурну цінність об’єкта.

Представники Почаївської лаври поки що утрималися від коментарів щодо результатів перевірки. Варто зазначити, що комплекс Почаївської лаври, який складається з 18 споруд, був переданий у безоплатне користування Українській православній церкві московського патріархату у 2003 році терміном на 49 років.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Мінкульт, #порушення, #почаївська лавра
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: