9 жовтня 72 роки тому загинув відомий тернополянин, наймолодший учасник Першої світової війни Славко Луцишин.  Відома точна адреса його проживання – вулиця Болотна, 19, нині – вулиця Чумацька мікрорайону «Дружба». Віднедавна у Тернополі є пам’ятник нашому землякові. Ким насправді був Славко Луцишин?

 



Семирічний Славко пристав до військових, коли загубився. Його батька мобілізували до Австрійської армії, де він потрапив у полон. А маму евакуювали вглиб Австрії. Славкові Луцишину вояки пошили форму, а коли під час боїв його поранило, був удостоєний медалі від Цісаря.

 

Після війни Славко здобув професія Лікаря, навчався у Львові, а працювати повернувся у Тернопільські шпиталі у 30-40-х роках. За націоналістичні погляди його вбили польські підпільники у самому центрі міста біля годинника. Славкові Луцишину було лише 35. Інформацію про цю незвичайну постать історики збирали по крупинці в архівах Австрійської бібліотеки. Збереглося лише кілька фото.

 

Постать Славка Луцишина для терноплян має стати символом героїзму, боротьби за життя, приводом гордості за свого земляка, а також  екскурсійним місцем.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: