ІноЗМІ розказали, чого панічно бояться солдати РФ

Опубліковано:
27 Лютого, 2015 о 06:00

У Росії військовослужбовці строкової служби та контрактники відчувають панічний страх перед перспективою бути відправленими на Донбас, звідки висока ймовірність повернутися додому “вантажем 200″. Про це пише Лора Міллз у своїй статті для The Associated Press.

 



“Коли в жовтні 2014 Олександру залишався рік до закінчення обов’язкової військової служби, його командир сказав, що у нього немає ніякого вибору: він повинен підписати контракт, щоб продовжити своє перебування в армії і відправитися військові навчання на південь Росії”, – йдеться в статті.

 

Як пише Міллз, 20-річний військовослужбовець знав, що це означає: йому доведеться воювати пліч-о-пліч з проросійськими терористами на сході України. З розмов він уже знав про те, що інші солдати точно також були відправлені туди (на Донбас – ред.).

 

«Його командири не говорили про це, але інші солдати розповіли нам про це, в першу чергу десантники, які були там”, – розповів Олександр в інтерв’ю The Associated Press. Прізвище військового не називається з метою його безпеки.

 

Колишній рядовий першого класу закінчив свою військову службу на початку цього місяця. Він уникав відправки в Україну, незважаючи на загрозу потрапити до в’язниці за дезертирство. Правозахисні організації, говориться з публікації, отримали десятки скарг минулого місяця в від російських призовників, таких як Олександр, які говорять, що вони їх насильно чи обманом змусили підписувати контракти щоб “продовжити свою службу в якості професійних військових”. Після підписання контрактів всі вони були відправлені на “навчання на півдні Ростовської області”.

 

“Ми отримуємо повідомлення, в яких (солдати) говорять, що вони направляються знову в Ростов для військових навчань”, – сказала Валентина Мельникова, голова Комітету солдатських матерів, яка три десятиліття пропрацювала в якості правозахисника.

 

“Ті, хто був там (в Ростовській області), знає, що насправді це означає Україна” – сказала правозахисниця.

 

Тому що тільки контрактники можуть легально вирушати за кордон. Це хвилює багато сімей, коли молодих недосвідчених контрактників відправляють воювати в східну Україну.  У той час як Росія офіційно відмовляється визнати факт відправки в Україну зброї і військ для підтримки сепаратистів, починаючи з літа (2014 року – ред.) десятки солдатів були вбиті в результаті “вибуху під час навчання в Ростовській області”. Правозахисники стверджують, що мова йде про загиблих російських солдатів, які були відправлені на Донбас через держкордон, щоб брати участь у бойових діях.

 

Зброя вільно проникає через кордон і одна група російських десантників у серпні 2014 була захоплена в полон всередині зони бойових дій (50 км від кордону на території України – ред.). До цих пір, уряд Росії тримає в секреті інформацію про участь військ РФ у військовому конфлікті на території України. Незалежним журналістам доводиться стикатися з переслідуваннями з боку влади через інформацію про смерті військових у зоні конфлікту. Однак зростання стурбованості серед сімей з синами може становити загрозу для президента РФ Володимира Путіна.

 

У Росії таємниця про смерть солдатів має важливий прецедент: під час радянської інтервенції в Афганістані в 1980 і роки, уряд дав дозовану інформацію про тих, хто загинув в ході конфлікту. Коли справжні цифри про жертви стали відомі, підтримка відправки радянських військових до Афганістану швидко зійшла нанівець. З квітня 2014 року в боях між українськими військами і терористами були вбиті понад 5600 осіб, йдеться в статті.

 

“Неясно, скільки російських солдатів загинули в ході конфлікту, так як Міністерство оборони відхилило клопотання правозахиних груп “за кількістю солдатів, загиблих при виконанні службових обов’язків у 2014 році “, – пише Лора Міллз. За її словами, тривале зростання кількості смертей солдатів ЗС РФ може вплинути на позицію Володимира Путіна і змусити його відмовитися від розширення зони конфлікту на Донбасі.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #АТО, #війна, #донбас, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Інтерв'ю
«Все почалося з малини»: військовий з Тернополя створив найбільший ягідний кооператив та відкрив «Сокарню»
20:10, 23 Жовтня, 2024

Військовий з Тернополя створив найбільший ягідний кооператив

ТОП новини тернопільщини: