Інноваційна вітчизняна розробка МК-500 замінює радянські польові кухні

Опубліковано:
8 Вересня, 2024 о 22:10

Українська армія отримала новий високотехнологічний засіб для забезпечення якісного харчування військовослужбовців у польових умовах. Модульна кухня МК-500, розроблена вітчизняними інженерами, представляє собою значний крок вперед у порівнянні з застарілими радянськими аналогами, пропонуючи ефективне та комфортне рішення для приготування їжі в польових умовах для підрозділів чисельністю до 500 осіб.

модульна кухня МК-500



Нове слово у польовому харчуванні ЗСУ

У Міністерство оборони України кодифікували та допустили до постачання у війська польову модульну кухню МК-500, призначену для приготування їжі у польових умовах для військовослужбовців чисельністю до 500 осіб.

Зазвичай для приготування їжі в польових умовах у підрозділах ЗС України використовують переважно старі радянські польові кухні КП-30, КП-75, КП-125, КП-130. На польових кухнях-причепах радянського зразка можливо було готувати лише 2 страви одночасно. Працюють старі польові кухні на дровах або дизельному паливі. Не забезпечує така кухонна техніка й комфортних умов для особового складу, не має можливостей працювати з напівфабрикатами, не має холодильного обладнання для зберігання продуктів, устаткування для миття і сушіння посуду тощо.

Інноваційний дизайн та мобільність

Нову модульну кухню для потреб ЗС України виготовили на одному з вітчизняних підприємств сектору ОПК. За основу для виробу українські інженери взяли форм-фактор 20-футового морського контейнеру. До місця виконання завдань кухню доставляють на причепі або автомобільному базовому шасі, яке має стандартні кріплення для такого габаритного вантажу. До слова, модульна кухня сама «знімає» себе з платформи за допомогою гідродомкратів. Термін розгортання польової кухні з усіма робочими місцями та устаткуванням — 2 години. Працює в такому модулі одночасно 6 кухарів. Використовувати такі модулі можливо в умовах зруйнованої інфраструктури життєзабезпечення, цілодобово, незалежно від пори року та погодних умов.

Технічне оснащення на рівні ресторану

Для автономності роботи модульна кухня має все необхідне обладнання для приготування та комфортної роботи особового складу: насосну станцію, дренажний насос для відкачування відходів, кондиціонери, каналізаційний жировловлювач, витяжні системи для кухонного обладнання, пароконвектомати, електричні плити, холодильники тощо. А також дизель-генератор.

У військах вже є понад 20 таких кухонь. Військові кухарі зазначають, що перелік обладнання польової кухні часто перевершує устаткування сучасних стаціонарних закладів харчування ресторанного типу.

Група комунікацій Тернопільського ОТЦК та СП.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Тернопільський обласний ТЦК СП
Теги: #військове харчування, #зсу, #інновації в армії, #МК-500, #оборонно-промисловий комплекс, #польова кухня
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: