Хотинський замок і фортеця – спадок від руських князів, молдаван та турків (Фото)

Опубліковано:
5 Жовтня, 2016 о 19:13

Минулими вихідними мали нагоду провідати одне з 7 чудес України – Хотинську фортецю. Здається чули, бачили, знаємо. Але нам повезло! Ми відчули, як мало знаємо про минувшину. Чому? Тому що наш гід завідувач музейно-освітнім відділом ДІАЗ «Хотинська фортеця» Буйновська Єлізавета Валентинівна народилась і все життя живе біля громади замку над Дністром. З дитинства захопилась таємницями історії, доля замку була їй завжди небайдужа. Тому для цієї чарівної жінки її посада – це здійснена мрія дитинства долучати до історичних скарбів інших людей, а ще можливість бути на самих верхотурах улюбленого архітектурного дива коли забажає душа. Адже звітом відкриваються неповторні пейзажі річки – торгової артерії за володіння якою точились війни, а ще на рідний Хотин та рукотворні вали, які оточують замок. Містечко Хотин багато разів було спустошено війнами. Напевно живуть тут і люди нащадки тих самих тиверців, які колись першими полюбили ці родючі береги, і тих, що будували перші деревяні стіни оборонних споруд Київської Русі, а пізніше форпосту Галицько-Волинського князівства.


Сьогодні державним історико-архітектурним заповідником опікуються усього двадцять п’ять співробітників. Усі фанати своєї справи. Інакше, як пояснити, що заповідник не тільки на утриманні держави, а ще є прибутковим і дає можливість реалізовувати цікаві проекти, купувати техніку, проводити розкопки, відновлювати нові куточки на території. Одним з успішних реалізованих проектів – це освітлення сьомого дива ввечері та вночі. Причому частину грошей заробили самі.



 

Дуже тішить чистота на території – цього року місцеві майстри зробили урни, які не заважають насолоджуватись панорамами замку і фортеці. Допомагає охороняти таємниці красуня Жужа – песеня врятувала співробітниця Катерина, знайшла у багнюці під сорокаметровою стіною замку. Пані Єлізавета пам’ятає часи, коли з занедбаної території вивозили тонни сміття – біля стін містяни облаштували сміттєзвалище. Пам’ятає, як звільняли криницю у середині замку. Це були часи, коли для економії вимикали світло на дві години. Роботи були раптово зупинені – у смітті та ґрунті побачили снаряд часів Другої світової війни.  Коли мінера опустили на лебідці вниз, світло вимикнули – чоловік провів дві години у смертельній небезпеці. Але криниця віддає сторицею, тим, хто її звільнив. Вода у ній кришталево чиста, смачна, без домішок вапняку і лікувальна, стверджують працівники замку. Такої води немає жодна криниця у Хотині. Ще наголосила екскурсовод, що архітектура Хотина унікальна, ще і тим, що вбирала у себе найновіші технології свого часу, а розбудована у ХІІІ столітті. Найголовнішу реконструкцію, яка докорінно змінила обличчя споруди, особисто провів молдавський володар господар Штефан ІІІ Чел Маре (Великий). Унікальний мур з орнаментом з червоної цегли висотою 40 метрів (12 поверховий будинок), п’ять башт, рішення підняти двір, щоби змурувати підвалини, криниця, яка пронизала кам’яне тло, на якому стоїть замок, це заслуга молдавського управлінця. Він же розділив двір на княжий та на двір воїнів та облаштував підвалини, де тримали запас їжі на випадок облоги. Така зручна, безпечна будівля на два століття стала резиденцією молдавських господарів (XIV-XVI століття). У XVII ст. тут відбулась одна з наймасштабніших у Європі битв, яка отримала назву Хотинської війни. Про цю подію нагадує памятник Петру Конашевичу-Сагайдачному біля входу на територію заповідника. А вхідні вежі та залишки стіни навколо замку, також каміння бувшої мечеті, нагадують про ті часи, коли у Хотинському замку розмістились турецькі гарнізони.

 

Тому починає екскурсію заповідником Єлізавета Валентинівна з розповіді про турецьку фортецю, подібну до Білгород-Дністровської, а вже пізніше знайомить з замком, побудованому значно раніше у Х столітті та реконструйованому молдованами. Багато історій вплітається у віночок екскурсії, але найважливіше, що історія замку продовжується і опікуються ним небайдужі люди. Вартість екскурсії для дорослих 25 грн., а для студентів та школярів 15 грн. У день музеїв приймає гостей замок безкоштовно. Діє і спеціальна програма для дітей учасників АТО, також можна проводити на території заповіднику екскурсії-квести. ДІАЗ “Хотинська фортеця” приймає участь у європейському проекті “Створення інтегрального туристичного продукту для розвитку культурного туризму на Буковині”.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: